Петя Пеева, гр. Бургас 8000, GSM: 0887 634891, aromarelax@abv.bg

Посетете ни във Фейсбук

За безплатна информация за нови статии, промоции и продукти от AROMARELAX.EU, моля въведете вашето име и валиден имейл.Aromaterapiq12hj.jpg
Начало
ВНИМАНИЕ: Този сайт дава обща информация за ароматерапията и масажните терапии и не заменя консултацията със специалисти!!! Авторката не носи отговорност за проведено самолечение!!!
Печат Е-мейл
Обонянието – подценяваното сетиво.
„Има такива хора, които, ако не знаят нещо, никога не можеш да им го кажеш” Луис Армстронг

Обонянието – подценяваното сетиво Обонянието – подценяваното сетиво Обонянието – подценяваното сетиво
Само няколко минути без въздух. Ежедневно вдишваме около 23 000 пъти, преработваме около 12 кубични метра въздух, а носната лигавица отделя около ½ литър течност. Можем да издържим няколко дни без храна и вода, но само няколко минути без въздух. С всеки дъх ние възприемаме изобилие от аромати, защото те са навсякъде около нас. Изследванията върху животните, първобитните хора и развитието на цивилизацията показват, че смисълът на обонянието е бил и продължава да бъде основен извор на информация за заобикалящия ни свят. За животните обонянието е единственото средство за намиране на храна, намиране на партньор и продължаване на рода, за откриване на дебнеща опасност и на собствена територия. Способността за усещане и разпознаване на миризмите не е еднакво добре развита при животните. Рибите имат 100 обонятелни рецептора, плъховете 1000, за сравнение хората имат около 350. Способността на даден организъм да улавя и разпознава миризмите зависи от начина му на живот. Кучетата, които изучават обкръжаващата ги среда главно с носа си, имат 40 пъти по-голяма площ на обонятелната лигавица от човека. Обонянието е жизненоважно за новородените млекопитаещи - без него те не биха намерили зърната на майките си, за да се нахранят.

От всички сетива обонянието е едно от най-пренебрегваните. Чрез петте сетива (слух, зрение, вкус, допир, обоняние) ние възприемаме околния свят.  Съвременната цивилизация не изисква от нас използването на обонянието в такава степен, в каквато то е било нужно в миналото.  От всички сетива, обонянието е едно от най-пренебрегваните. Обикновено не си даваме сметка за въздействието, което оказват ароматите върху физическото и психическо състояние.  Ароматните стимули могат да имат значим положителен или отрицателен ефект върху човешкия организъм, а липсата им води до особен вид гладуване - ароматен глад. При хората, лишени от обоняние (аносмия) се появяват сериозни проблеми като депресия, липса на апетит и понижено сексуално желание. До загуба или влошаване на обонянието се стига при пушене, работа в токсична среда, след употреба на някои медикаменти (антихистамини, антибиотици, амфетамини, контрацептиви, виагра, спрейове за нос), при някои заболявания ( мигрена, МС, болест на Паркинсон или Алцхаймер, шизофрения или анорексия). Шизофренията често причинява обонятелни халюцинации. Черепни травми, операции на носа и ушите, настинки, хрема, синузит и лъчетерапията също могат да окажат влияние. Всеки от собствен опит знае, че едно цвете носи радостно настроение, една разходка в гората успокоява и осигурява здрав сън. От друга страна познаваме чувството на потиснатост, което изпитваме когато сме в болница или в зъболекарски кабинет. Всички тези усещания представляват реакция на ароматни дразнители. Това е потвърдено от изследвания, в които са били отстранени всички останали дразнители. Например хората трябвало да избират между два напълно еднакви по външен вид предмета. Единият бил ароматизиран, леко, така че да не се регистрира мирис, другият не. Почти всички хора избрали ароматизирания предмет. Една и съща къща била показвана на потенциални клиенти. Когато къщата била ароматизирана, според клиентите тя била по-чиста, по-светла и по-голяма.  Следователно няма съмнение, че дори в условията на днешната цивилизация човек реагира на тях, макар да не го отчита съзнателно.

Обонятелните рецептори имат много висока чувствителност. Ние сме в състояние да доловим такива минимални количества мирисни вещества, които не могат да бъдат открити нито с химични реактиви, нито със светлинни спори. Обонянието е много силно развито при химици, фармацевти, парфюмеристи, дегустатори. Пушачите имат по-слабо обоняние. Жените разпознават миризмите по-добре от мъжете. Бебе на 4 дни може да различи млякото на своята майка от чуждото. Остротата на обонянието се развива до 7-та година, след което започва да спада, за сметка на това обаче се трупа обонятелна памет. Възприемането на миризмите е строго индивидуално и се влияе от възрастта, пола, типа нервна система, здравословно и емоционално състояние и др. Широкото навлизане на синтетични аромати също оказва своето влияние върху обонянието. Когато известният парфюмерист Роджа Дав създава парфюм, използва около 80% естествени съставки, докато средното за индустрията днес е 15-20%. Прекалено изкуствените съвременни аромати го потискат – според него те не дишат, това са монолитни комбинации. Ако прави аромат по поръчка, обикновено моли клиентите да избягват консумацията на кафе, алкохол и пикантни храни за 24 часа. Те проникват в кожата и в дъха.

Невроанатомията на обонятелната система е уникална. Според проф. Тим Джейкъб от университета в Кардиф обонянието е неповторимо сред сетивата заради привилегирования му достъп до подсъзнанието. Другите 4 сетива - слуха, зрението, допира и вкуса преминават през таламуса (релейна станция за сензорни съобщения), от него, данните, под формата на нервни импулси, предават сигнали до кората на крайния мозък, където се обработват и готовата информация се предава до лимбичната система (емоционалната част на мозъка). Мозъкът на примитивния човек е бил предимно лимбична система. Тя обслужвала основните функции на разпознаване на миризми, свързано с оцеляването и намирането на сексуален партньор. С времето лимбичната система се покрила със сиво вещество и реакциите станали по-рафинирани. Обонятелната система има директна връзка с лимбичната система. Обонятелните нерви стигат директно до амигдалата и обонятелната кора, без посредничеството на таламуса. Директният маршрут бил резултат от еволюционната роля  на обонянието.

Нобелова награда за медицина за 2004. Дълги години обонянието остава едно от най-мистериозните сетива. Основните принципи за разпознаване и запомняне на около 10 000 различни аромата не били разбирани. Двама американци - Ричард Аксел и Линда Бък успяват да разгадаят тайните му, за което получават Нобелова награда за медицина през 2004 г.  Те откриват голямо генно семейство от около 1000 различни гени на обонянието, които представляват около 3% от нашите гени. За сравнение хората имат само 4 гена на зрението. Това отразява голямото значение на обонянието за живота на бозайниците. Всеки ген кодира специфичен обонятелен рецептор. Самите рецептори от своя страна са разположени по повърхността на клетките на лигавицата на носа, където улавят миризмите - обонятелната лигавица. Всяка обонятелна клетка притежава само един вид рецептор и може да улови само ограничен брой миризми. Така комплексният сигнал, който достига до нас, например миризмата на топъл хляб, бива разделен на компоненти - всяка обонятелна клетка разпознава само един от многото. Веднъж уловила определена миризма, обонятелната клетка изпраща по нервните окончания сигнал до определена част в обонятелната луковици в мозъка. Оттам информацията се предава към други части на мозъка, където информацията от няколко рецептора се събира и се формира "обонятелен модел", който запомняме. И когато следващият път попаднем на същата миризма, вече я разпознаваме и приемаме като приятна и вкусна. Представете си какво щеше да се случва ако нямахме такава памет. Нямаше да разпознаваме миризмите и всеки път щяхме да се чудим дали прясно изпеченият хляб е вкусен и дали миризмата на изгоряло крие опасност. Щяхме да губим много време. Всеки ден щяхме да питаме на какво мирише от фурната, а хлебарят щеше с досада да обяснява, че мирише на прясно изпечен хляб.
Аксел и Бък работят и върху следващото ниво на обработка на обонятелния сигнал в мозъка - анализът на миризмите, свързването им със спомени за предишни преживявания, вземането на решения, коя храна е вкусна и коя потенциално опасна. Така миризмата на борова смола извиква у някой приятни спомени за онзи излет в планината миналото лято, а мирисът на миди може да предизвика у друг неприятни асоциации за онзи ден преди много години, когато се е натровил с храна сдържаща миди.

Обонянието предизвиква спомените. Английските учени  Кирк-Смит и Бут достигат до много интересни резултати в изучаване реакциите на човека към ароматите. Те твърдят, че по-голямата част от тези реакции имат асоциативен характер. Събитията и възприятията от различните периоди в нашия живот са свързани с точно определени условия, част от които е и аромата. В резултат на това те остават в паметта ни свързани със съответната миризма. Мъж изпаднал в депресия, след като сменил жилището си. След време се оказва, че в къщата ароматите са като тези на тавана, на който е бил наказван да стои като дете. По същия начин може да се определи необоснованата неприязън, която изпитваме към непознати хора. Дете излиза от кома след като стаята се ароматизира с негов любим аромат. Интересен е експеримента със студенти, които са подложени на стресови изпити, по време на които е бил разпръснат определен аромат. След няколко дни, вдишването на същия аромат предизвиква реакции на напрежение, без видима причина. Спомените, свързани с определен аромат са много по-силни от останалите. Познати аромати могат да помогнат на човек в безсъзнание или кома.

Дясна ноздра – дясно полукълбо. Друга особеност на обонянието е, че обонятелните нерви не преминават към срещуположното полукълбо, както е при всички други сетива (със сигурност си спомняте от учебниците схемата за зрението). Ароматът, усетен с дясната ноздра отива в дясното полукълбо и съответно от лявата ноздра в лявото полукълбо. Като цяло дясното полукълбо се свързва с творчеството и интуицията, а лявото контролира аналитични и вербални умения, като четене, писане, математика. С лявата ноздра можем да познаем и назовем маслото, но емоционално можем да го усетим с дясната. Тъй като двете полукълба обменят информация помежду си, за цялостно възприемане на етеричните масла прекарвайте под едната и другата ноздра. Според Ричард Дейвидсън при добро настроение се регистрира повече активност в лявото полукълбо, а при лошо настроение - в дясното. Някои учени смятат, че децата се раждат с предразположеност към по-голяма активност в едното полукълбо, което определя темперамента.

Наполеон към Жозефина "Идвам си. Не се къпи!". Всеки човек излъчва собствена, неповторима миризма, която е генетично обусловена и свързана с условията на живот. Тя има връзка с психическото и здравословно състояние на човека. Някои лекари могат да поставят диагноза само на основана на миризмата или дъха на пациента. Съществува "миризма на страха" и е известно, че кучетата нападат хора, които я излъчват. Американски учени открили, че съществува тясна взаимовръзка между сексуалното поведение и способността за възприемане на аромати. Оказва се, че хора с добро обоняние нямат проблеми в интимната сфера. Според някои съвременни теории хората се влюбват в мириса на партньора или мъжете и жените се намират с носа си. На преградата на носа се намира тънка костна пластинка - вомер, която има отношение към половото обоняние. Хора, претърпели пластична операция, засягаща преградата на носа губят потентност. За подсилване на привличането някои хора прибягват до парфюми с феромони. Спорно е дали имат действие, но си заслужава да се опита. В състава на етеричните масла се съдържат естествени феромони, като най-известният от тях е фарнезол – в маслото от пачули, сандалово дърво, джинджифил, индийско орехче, риган. Според други най-привлекателен е естественият аромат на здравия човек. Не случайно Наполеон изпратил съобщение на съпругата си Жозефина "Идвам си. Не се къпи!".  Парфюмерийната индустрия от години внушава, че естествената миризма на човека е отблъскваща и задължително трябва да се прикрива със скъпи парфюми, лосиони и т.н. При здравите хора миризмата на потта е в приемливи норми, а болните е по-добре да проведат курс по детоксикация, вместо да се обливат със синтетични аромати, които само влошават здравословното им състояние.

ТЕРМИНИ

Аромат (scent): идва от френското "sentir", което означава да чувстваш, да помиришеш. Също от латинското "sentire", което означава да чувстваш или възприемаш
Сетиво (sense): от латинкото "sensus", което означава чувство, базирано на индоевропейския корен "sent-" - вървя, откривам
Дъх (breath): от староанглийското "brep" - аромат, мирис, дихание или за нещо готвено или горящо
Мирис (smell): от средноанглийското "smellen", което означава да излъчваш или възприемаш аромат, идва от индоевропейското "smul" - изпускаш дим.
Етерично масло (essential oil): грешно превеждано понякога като есенциално или ефирно масло. Произлиза от английското "essential" от "essence" – същност (най-ценното в растението)
Есенция (essence): в ароматерапията означава синтетичен аромат и се отличава от натуралните етерични масла
Ароматерапия (aromatherapy): не ароматотерапия или аромотерапия. Означава прилагане на етерични масла за подобряване физическото и психическо състояние на човека чрез използване на етерични масла. Прилагането на синтетични аромати, билки или вдишване на иначе приятния аромат на свежите цветя не влиза в дефиницията за ароматерапия.

ЛЮБОПИТНО ЗА ОБОНЯНИЕТО

 • Обонянието е много подценявано. То е първият основен защитен механизъм. Реакцията на мирис е  0.5 секунди, а на болка - 0.9. По-бързо регираме само на слухов стимул - 0.15 сек.
 • Средният човек може да различи между 10 000 и 40 000 аромата на подсъзнателно ниво.
 • Обонятелните нервни клетки са единствените нервни клетки, които могат да се регенерират. Рецепторните неврони имат живот 1-2 месеца и се регенерират чрез делене.
 • Усещането за мирис е химическо сетиво - рецепторите реагират на химически стимул. Субстанциите трябва да са в газообразно състояние.  
 • Възприемането на храната зависи от обонянието. Поне 75% от това, което възприемаме като вкус, всъщност произлиза от осезанието ни за аромат. Ако временно сте изгубили обонянието си поради настинка или хрема, ще забележите, че храната няма никакъв вкус.
 • Ако разполагахме само с вкусови луковици, те биха се затруднили да различат настъргана ябълка от лук.
 • Обонянието е 10 000 пъти по-изострено от вкуса.
 • Обонятелната ни чувствителност обикновено е най-ниска рано сутрин и се подобрява с напредването на деня. Освен това е по-силна през пролетта и лятото, отколкото през останалите сезони.
 • Обонянието се възпитава. Просто обръщайте внимание на ароматите и колекционирайте спомените за тях.
 • Предпочитанията към определени аромати може да се променя в зависимост от здравословното състояние  - високо или ниско кръвно налягане, емоционалното състояние или с промяната на характера. Може да се преминава от по-тежки, дървесни аромати към по-леки, плодови или цветни. Както и да се предпочитат повече масла от корени, когато имаме нужда от стабилна основа или цветни, когато имаме нужда от летене.
 • С практика човешкото обоняние може дотолкова да се изостри, че да улавя следи от миризми точно както го правят кучетата. Ако хората тренират подушването на миризми, могат да станат много добри в това. Обонянието ни  е по-слабо и защото не го предизвикваме.
 • Наличието на цинк в храната гарантира добро обоняние – бразилски орех, боб, леща, слънчогледови и тиквени семки

ЛЮБОПИТНО ЗА КРАЛИЦА РОЗА

 • Тридесет рози са необходими за добиването на една единствена капка розово масло и 3-4 тона розов цвят за добиването на 1 килограм розово масло.
 • Розовото масло е съставено от около 280 компонента. Въпреки че съществува подробна информация за състава му, химиците не са в състояние да получат аромата на истинската субстанция. Природата ревниво пази тайните си.
 • Розите са били високо ценени през вековете в цял свят поради техните лечебни качества, балансиращата природа на техния аромат и багрите на техните цветове. Те носят романтика и наслада, чистота и радост. Розите символизират страстта, разбирателството и разкоша. Ароматът на розовото масло е ароматът на любовта.  
 • По време на раждане вдишването на роза и жасмин от аромалампа помага за успокояване между контракциите и облекчава болката. Или просто изтрийте лицето и тялото с розова вода за освежаване. Розата има очистващ ефект върху матката. Смята се, че улеснява раждането на големи бебета.  
 • В Япония, където има традиции в прилагането на ароматерапията в работна среда, розовото масло се използва за повишаване на ефикасността по време на работни срещи и подобряване качеството и скоростта на вземане на решения
 • Персийците вероятно са били първите, които изследвали кулинарния потенциал на розовата вода, като я смесвали с овнешка лой и така подправяли храната. Те също изобретили марципана, направен от смлени бадеми, захар и традиционно ароматизиран с розова вода. Арабите и индийците я използвали за приготвянето на сладки напитки и десерти. Други кулинарни висоти в които е включена розовата вода включват локума, който е на повече от 500 години. През 19-ти век Американски шейкъри произвеждат есенция на базата на двойно-дестилирана розова вода, която е бил толкова популярна, колкото ванилията днес. В България розовия цвят се използа за изготвянето на розов мед, конфитюр, ракия  и ликьор. Два ликьора ('L' Huile de Rose' and 'Parfait Amour'), произеждани във Франция също използват розов цвят като основна съставка.  
 • Огромен проблем при първите космонавти се оказва липсата на аромати. При следващите полети грешката се поправя . Розата си е роза, но тази, която расте в космоса може да е по-приятна за носа. По време на мисията на совалката през 1998 година изследователите открили, че цвете, растящо в космоса дава малко по-различно етерично масло. Полученият аромат бил вложен в производството на 2 търговски продукта: парфюм на Шисейдо, "Дзен" и спрей за тяло на Юнилевър "Импулс". Резултатът бил тотален хит. През 2003 година експериментът бил повторен на борда на совалката "Колумбия". Производството на нов аромат се посреща възторжено от парфюмерийната индустрия, в която са вложени милиони. Независимо дали расте на земята или в космоса розата винаги ще бъде Кралица на цветята и ще продължава да ни очарова.  
 • Всичко за розата и розовото масло вижте в статията в края на отдел Ароматерапия.

ЛЮБОПИТНО ЗА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

 • Ароматерапията се прилага и за лечение на животни. Предлагат се козметични продукти за измиване, мехлеми за успокояване на възпалена кожа, при очни и ушни възпаления, за предпазване от бълхи и кърлежи,. За домашни любимци розовата вода може да се използва в успокояващ спрей или вместо дезодорант за животното или къщата. В зоопарка в Денвър маймуните редовно се третират с етерични масла, а белият равнец и розата са любими на Сали. Те карат 36-годишната "дама" да се движи като дете. Очаквайте статията за прилагане на ароматерапията в грижата за кучета, котки, коне и т.н.
 • Ако са ви нападнали мишки или мравки сложете няколко капки мента на памуче и разположете на проблемните места. Хлебарките не обичат евкалипт, а мухите босилек. Ако ви е досадно бръмченето на комарите, прогонете ги с цитронела и лимонова трева.
 • Розмарин, босилек, мента - идеални за ученици, студенти и всички, които имат нужда от по-добра концентрация. Когато отивате на изпит, капнете на носна кърпичка няколко капки от маслото, с което сте учили.
 • Авиокомпаниите и хотелите използват етерични масла, за да помогнат на клиентите си да преодолеят умората от смяната  на часовите пояси.
 • Етеричните масла съдържат няколкостотин съставки, които работят в синхрон, докато синтетичния аромат може да има около 50 съставки. Дори и да се съберат всички съставки, никога не може да се получи същото съотношение между тях. Природата не може да се копира. Натуралното лавандулово масло помага при изгаряния, стрес, депресия, безсъние, раздразнителност, истерия, облекчава болки, главоболие, сърцебиене, горещи вълни, сваля високото кръвно, успокоява нервите, възпаленията, прогонва насекомите и дори мирише добре. Още ли искате синтетично лавандулово масло?
 • Ароматерапията, която отдавна се използва от акушерките по света, вече се радва на вниманието и на акушерите в Европа, Англия и САЩ. В медицинските училища в Германия бъдещите акушери задължително изучават ароматерапия.
 • По време на раждане маслата успокояват, засилват контракциите, пречистват въздуха. Според статистиката 60% жените, раждали с помощта на етерични масла напускат болницата по-рано и по-рядко имат нужда от операции.
 • Проучване на 500 жени в родилно отделение, в което са използвани лавандула, салвия скларея, мента, евкалипт, лайка, тамян, жасмин, роза, лимон и мандарина, показва, че 74% не са използвали други обезболяващи.
 • Някои болници в Оксфорд, Англия са заменили химическите успокоителни с етерични масла като лавандула, майоран, индрише и кардамом.  
 • В европейските страни ароматерапията е част от ежедневието и се прилага за лечение на много заболявания. Във Франция дори се покрива от медицинските застраховки.
 • Д-р Тим Бетс от Университета в Бирмингам провежда изследване, според което при употреба на етерични масла честотата на епилептичните припадъци са намалели при почти всички пациенти.
 • Ароматизирането на стоматологични кабинети с мента и евкалипт намалява болката, а с портокал, лимон и иланг-иланг - успокоява пациентите.
 • В Япония се произвеждат спални, напоени с аромата на хвойна - едно от най-подходящите сънотворни средства.
 • Ако наистина искате да спрете цигарите и да оползотворите парите си за нещо наистина смислено - инвестирайте в лавандула, грейпфрут, портокал, черен пипер, мента, бор, хвойна, евкалипт, карамфил, кипарис.
 • Преди около 150 г парфюмът е бил 85% натурален и 15% синтетичен. Днес съотношението е тъкмо обратното. Нищо чудно, че все повече хора се развиват алергии към парфюми.
 • Ароматите продават! Искате да смените жилището си, а няма желаещи? Преди да поканите евентуални купувачи ароматизирайте кухнята с канела и ванилия, спалнята с иланг-иланг и сандалово дърво, а банята с лимон и мента. Евентуалните купувачи твърдят, че ароматизираната къща е по-голяма, чиста и светла. Повече за увеличаване на продажбите в магазините чрез правилно ароматизиране очаквайте в статията АромаДизайн. Няма нищо общо с некоректното изпускане на аромат на прясно изпечен хляб в някои супермаркети, въпреки липсата на фурни.

Натурални аромати срещу синтетични. Толкова сте свикнали със синтетичните аромати в парфюмите, шампоаните, праха за пране, омекотителите, ароматизаторите и дори в храната на ягодка, манго, мъх, морски бриз, че ги намирате за приятни. Свикнахме и с пластмасовите домати, но ако имате късмета да попаднете на нещо отгледано на село, веднага ще направите разликата. Ако известно време използвате етерични масла в аромалампа, във ваната или с биокозметиката изкуствените и плоски синтетични аромати няма да ви изглеждат толкова привлекателни. Натуралните аромати влияят на психиката – успокояват или тонизират. Синтетичните ще забравите след миг. Някога парфюмите са лекували и предпазвали от чума. Сега естествените аромати в парфюмите са единствено тези, които „алхимиците” не успяват да произведат в лабораториите. Едно такова масло е розовото. Когато в описанието на парфюма четете нотки на сандал, полъх на ветивер и чувственост на нероли, не мислете, че това са натуралните аромати. Друга често срещана конспирация е предупреждението да се пазим от натуралните съставки в козметиката. Те алергизирали. Напротив. В 15-годишната си практика като масажист и ароматерапевт и 4-годишната практика като козметик не съм успяла да алергизирам никого с етерични масла. Напротив, кожата ги приема отлично. Въпреки това биокозметиката все още се бори със скъпата маркова козметика, продавана в аптеките. Биокозметиката не съдържа парабени, минерални масла, силикони, фталати, антифриз, парфюми и т.н. Съставът е на 100% различен. Отличава се лесно от другата козметика по биосертификата и вече се намира на добри цени. Освободете се от ненужните и евтини аромати и поканете в живота си натуралните аромати!
Вдишайте дълбоко от аромата на природата!
 
< Предишна   Следваща >