За безплатна информация за нови статии, промоции и продукти от AROMARELAX.EU, моля въведете вашето име и валиден имейл.Aroma20S_maska.jpg
Начало
ВНИМАНИЕ: Този сайт дава обща информация за ароматерапията и масажните терапии и не заменя консултацията със специалисти!!! Авторката не носи отговорност за проведено самолечение!!!
Печат Е-мейл
Одисеята на белите петна. Една история за витилиго
„Днес ще произнеса дълга реч. Нямах време да подготвя кратка.” Уинстън Чърчил
бели тигърчета  бял тигъл  бели тигърчета
Мечти. Една от мечтите ми е да си поиграя с малко лъвче. В краен случай може и тигърче, гепардче, пантерка, ягуарче. Сигурна съм, че някой ден ще се сбъдне. Друга моя мечта беше да намеря лечение за витилиго. Към днешна дата нямам особен успех в тази насока, но пък имам 40-годишен опит в стремежи да се справя с този проблем. Освен ако не извадим последните 5-6 години, когато съм оставила белите депигментирани участъци на мира. Пиша тази статия за всички хора, които тепърва се сблъскват с проблема и за техните близки, които ще бъдат изплашени и притеснени, които ще търсят помощ (обикновено скъпа и безполезна) навсякъде. Пиша това не за да ги откажа, а за да им споделя моя опит. С ясното съзнание, че при всеки заболяването (често справедливо наричано козметичен дефект, тъй като няма други странични ефекти, нито сърбеж или болка) протича различно и изчезването на петната може да е различно.
Дистрибутори и приказки с лош край. Пиша това, за да се опитам за пореден път да спра притока на големи средства към фирмите и техните армии от дистрибутори, които се събират сутрин и припяват мантри от сорта на „Ние ще продадем” (алегория с Венсеремос – Ние ще победим) или се нахъсват като преди битка. Ще отделя специално внимание за модерния МЛМ (мулти левъл маркетинг – в превод „тарикатлък на няколко нива” – ако сте вътре, гледайте да сте най-отгоре). Много бих искала да знам дали многословните дистрибутори, които безотговорно твърдят, че продуктите правят чудеса (и то не само по Коледа) биха продължили да правят същото при следните 3 условия. Първо, дали биха предлагали продуктите на фирмата, ако нямат финансова изгода. Oops! 99% от дистрибуторите вече се отказаха. Второ, дали биха предлагали продуктите без финансов стимул само след завършване на едногодишен курс, в който от кумова срама да понаучат малко за китайската медицина (ако предлагат китайски билки) и да придобият най-елементарна представа за функционирането на тялото, за да спрат да предлагат продукти за нелечими заболявания с гаранция за успех. При най-оптимистичен вариант 99% от останалите отпаднаха. Трето, дали биха заплатили обучението си по време на този курс, но не на символична цена, а например няколко средни заплати. Вече никой не остана. Защото единствената причина за приказките са парите. Пазете си ги от такива фирми и „представители”.
През годините са ми предлагали и продължават да предлагат много продукти, включително и такива, които щяха да променят генния ми фонд. Наистина ли имам вид на толкова глупава или е простено да се пробва. Пазете се и от нанотехнологии – от Германия идват сериозни опасения, че протичащите в тялото процеси не са безопасни и не подлежат на контрол. Както и от ваксините и ГМО. Въобще пазете се от нови технологии. Не са доказани във времето и „доказано безопасни” винаги четете като „доказано безопасни засега”. Сигурно и вие изпитвате носталгия по едновремешния вкусен хляб, домати, сирене и т.н. Е, тази пластмаса, наподобяваща храна, дължим на новите технологии и на алчността на големите компании. Кокошките, прасетата и пилетата може би щяха да са по-щастливи не ако разполагат с определена площ и шарени играчки, а ако не се хранят с хормони на растежа и антибиотици и не получават инфаркт, поради несъразмерно наедряло тяло и слаби крака. И със сигурност щяха да са по-щастливи ако в крайна сметка не им виждаме сметката, за да задоволим едни хищнически потребности, които вегетарианците задоволяват без ненужното убиване на живи същества. Това е хуманност, а не раздаване на играчки преди смъртта. Представете си, че потенциален убиец ви създаде перфектни условия за живот преди да ви убие. Предостави ви почивка в спа център. Дали ще бъдете доволни? Дали ще бъдете „щастливи”? Странни европейски ценности. Всъщност скритата цел на растящите изисквания е да останат само големите мощни производители, които могат да манипулират цените на продуктите и тяхното качество. Връщаме се към темата, пазете се от дистрибутори и скъпите им продукти! Питайте реалните потребители. Те не са толкова възторжени. В рекламата се скриват слабите страни, често се разчита на някаква еуфория, затова има представяния, затова трябва да се купи сега, докато главата е още мътна и се виждат само ползите. Друга голяма заблуда е, че когато станете дистрибутор ползвате отстъпка. Фирмата печели достатъчно, дори когато купувате с отстъпка. Реалната цена не е посочената в каталога, не е дори тази с отстъпката за вас, а много по-ниска.
Бягство от психотерапията. Обратно към витилигото. За последните 40 години през 5-6 години „се открива” лекарство за витилиго и нещо се случва с него. В началото ги чаках, сега ги чакат други. Както и с лекарствата за рак, СПИН и други болести. Според психолозите рака е резултат на автоагресия. Не насочвайте агресия към себе си, защитавайте правата си, вместо да ходите на профилактични прегледи от които печелят производителите на апаратурата и консумативите. Лечение навярно има, но не се крият в лабораториите, а и ако се излекувам (от каквото и да е, дори от главоболие или високо кръвно) спирам да нося приходи на фармацевтичните фирми. Как мислите, дали фирмите имат интерес да ви лекуват, или държат на финансовия интерес? Доколкото е известно витилигото е автоимунно заболяване, което се характеризира с бели участъци, понякога симетрични, на най-различни места. По някаква неясна засега причина организма спира да произвежда пигмента меланин и кожата остава бяла. Не е заразно. За разлика от повечето заболявания в 40% от случаите се проявява в ранна детска възраст, в още 40% до 40-тата година и доста по-рядко след това. Обикновено се предава по наследство. Голям принос за отключването му има стреса. Затова при преживян стрес, особено при малки деца или въобще хора, които са по-чувствителни (заболяването не е характерно за темерути) препоръчвам консултация с психолог за постигане на душевен баланс. Това би направило за лечението много повече, отколкото мазането и пиенето на иначе полезните билкови отвари. Консултация с психолог препоръчвам  и за всякакви други проблеми, тъй като стреса и напрежението са в основата на множество заболявания.  
За България ходенето на психолог или психотерапевт (уточнявам, че за психично болните отговарят психиатрите) не се приема. От една страна добрите психолози извън София не са много. От друга страна има страх от признаването, че има проблем. На трето място хората са склонни да мислят, че проблема не  е в тях, а в другите или в обстоятелствата или в липсата на пари. После се чака проблема хубаво да назрее и да започнем да вием от душевна болка, за да потърсим помощ. Следващо, смятаме, че споделянето с приятел върши същата работа. Да, ако е квалифициран за това. Обикновено може да ви подкрепи, но не и да реши проблема. Как да изберете психотерапевт? Използвайте интуицията си! Винаги трябва да е по-голям от вас т.е. да е с повече житейски опит. На Запад се специализират в определени проблеми, с които са имали личен опит. Психотерапевт с депресивни проблеми ще се справя по-добре с такива пациенти, защото е преживял същото, като тях. И не би използвал изрази от рода на „Стегни се” и „Толкова много си постигнала, защо нямаш самочувствие”. Тук въпроса със самооценката е много важен. И Джулия Робъртс не си харесва външния вид. Жени, жертви на насилие ще бъдат разбрани по-добре от вече справили се със насилието терапевти. Бивши алкохолици ще са по-полезни от вечния трезвеник. И т.н. Желателно е още на първата сесия да усещате ползата. Но не очаквайте конкретни съвети. Ако сте на кръстопът трябва да вземете решението сами. Няма лесен път, но ако сами сте го избрали, а не е натрапен, ще се борите и ще успеете. На по-несигурния не можете да предложите да се откаже от сигурността и да се бори с живота. Или поне не веднага. Ако във вашия град нямате избор или желаете анонимност, сравнително добра опция е сайта за електронно консултиране на психоложката на „Big brother” Ани Владимирова. Цените също са достъпни. Престрашете се и ще спечелите! Трудно е да повярвате, но срещата с добър психолог може да промени живота ви. Както е казал един мъдрец – Променете себе си и ще промените света!
Моето начало. На около 5 години се появиха първите петна. Ходенето по лекари не доведе до нищо съществено, но продължи до около 20-тата година. Дотогава бях много упорита, изпълнявах всички предписания, дори досадното мазане на хилядите „островчета” точно по ръбчетата, за да не изгори здравата кожа. Имаше мазане с лекарства, пиене на витамини и нагревки. Полза не видях. Но се впечатлих от тоталната незаинтересованост на лекарите,  сякаш това беше проблем на извънземните. Имаше отношение и от сорта на „ти защо чак сега ми идваш” (от бургаско светило), сякаш миг по-рано щеше да ме излекува. Тогава не знаех нищо за медицината и за лекарите. Веднъж в поредния кабинет глупаво попитах какво мислят за една от циркулиращите в пространството (не медицинското) рецепта с червени чушки на корем. Ентусиазирано ми казаха. ”Ами да, опитайте!”. Те не бяха чували, нито можеха да направят някаква връзка. Големият разрив с лекарите (защо ги наричат така, като не лекуват – да ме извинят изключенията) настъпи, когато открих рецепта в книга за билките на Петър Манолов, издадена около годината на моето раждане. Може би приложена в самото начало на проблема щеше да свърши работа. Но нито един лекар не беше чувал за тази рецепта. На тях им е забранено да слушат за билки.
Тогава спрях да ходя по лекари. Преди това обаче, от малкото съвети, които чух бяха да ям риба. Аз винаги искам да знам какво правя и какво е действието. Не можаха да ми обяснят защо, само ми казаха „Яж, яж!”. Може би, ако светех, заради високото съдържание на фосфор, никой нямаше да забелязва петната. Другият „безценен” съвет беше да не ходя на плаж.  Нормалната кожа потъмнява и петната стават по-видими. Този съвет го последвах, колкото и първия. Вече 20 години съм вегетарианка (без никакво месо, включително риба от замърсени океани и морета). На плаж не преставам да ходя, а от доста години се знае, че силното обедно слънце е полезно при псориазис и витилиго. Така изчезнаха и първите петна, без да съм правила нещо специално. Лекарят, при когото тогава ходих (от Медицинска академия) се опули. Щеше да ме лекува, а не беше виждал изчезващи петна. Ако произвеждаха картофи, щяха да умрат от глад. Щяха да предлагат празни щайги. Но някои продължават да купуват празни щайги. Защо им позволяваме да не правят това, за което им плащаме? Ако в магазина платим за пакетче масло и не ни го дадат ще протестираме.  А когато става въпрос за здравето мълчим. Предписа ми американско мазило за 8 долара от корекомска аптека (т.е. аптека за чужденци). Имаше голям риск да не ми го дадат, но той съдейства. Както и преди и след това, мазането не доведе до ефект. Вярата в излекуването леко заглъхваше, особено след като в Слънчев бряг видях „западняци” с бели петна. Щом не става, не става. Преди време реших да даря кръв. Никога не съм срещала грубо отношение с изключение на лекаря в болницата, който много грубо ми заяви, че с това заболяване никога няма да стана кръводарител. Почувствах се като прокажена. За първи и последен път. От думите на лекар, положил Хипократова клетва. Срама донякъде изми медицинската сестра, която поне ми благодари за намерението и съжали, че няма повече желаещи. Някъде в същия този лекарски период се мазах с кубинска плацента, също без особен успех. От подобни препарати, силно привличащи слънцето имам доста изгаряния втора степен.    
Един лекар завел току-що завършилия медицина син при свой стар пациент. След прегледа синът заявил, че може да го излекува за две седмици и се учудил, че баща му не го е направил. Старият лекар отговорил, че и той е можел да го излекува, но все някой е трябвало да плаща за обучението му.
Нова ера. След лекарите започна друга ера, за съжаление не много по-различна от тази. Моят късмет с лекарите беше, че тогава не искаха пари. Иначе щяха добре да припечелят. Тогава бяха започнали да излизат много лечители. Сред тях имаше и малко свестни, които директно ми казаха, че не могат да помогнат – сред тях и двама специалисти по китайска медицина, което не беше обнадеждаващо, но беше коректно. Всички други смело и безотговорно ме излъгаха или заблудиха, че ще ме лекуват. По същото време вече започна да излиза много литература за нестандартно лечение, билки, самовнушение и т.н. Поглъщах всичко и беше интересно. Сега това ми е много полезно в работата. Изпих всички възможни билки, включително и някои отровни над определена доза и концентрация (например корени от божур, цикория – синя жлъчка, бояджийски брош, сладник – на цвят докарва на уиски), правех си всякакви вани (с трина, с кръвен здравец, който оцветява в червено), самовнушения, позитивно мислене с премятане на броеница, дишала съм по-всички възможни начини – със и без задържане, през устата и носа, всички достъпни за мен азани на йога. Ако знаех колко дълго ще продължи това, щях да си водя записки. Минах и през еликсирите на Хлебаров (една година ходих с тинктурите, чаша и бутилка минерална вода), които нямаха никакъв ефект за петната, но пък имаха други положителни ефекти. Мазана съм с чесън, със сяра, газ (от това сякаш имаше ефект върху нови петна).
Малко повече за новите петна. Те са по-податливи на изчезване, някак си не са се установили трайно и дори могат да изчезнат от само себе си. При поява на нови петна веднага атакувайте. Не се крийте от слънцето, успокойте се и се мажете. Тук ще спомена и билкарят от близко до Бургас село - имаше толкова много коли, че първо помислихме че в селото има панаир. В известна степен си беше панаир. Новоизгрялата звезда скорострелно раздаваше билки в кесии за всякакви заболявания. От тях ми дойде апетита, но петната не си отидоха. Не мога да не спомена и лечителят от друго близко село (сега курорт), при когото ходих в дни, съобразени с разположението на планетите. Планетите се движеха, петната не. За парите, които съм давала не ми се говори – големи суми отиваха, но не и хилядите, които искат сега някои мошеници. Имала съм, дала съм. Купих си и билкова смес, която щеше да ми направи екземи. После щях да си купя и смес за екземи, но нещо не пожелах екземите и не я използвах. Ходих и на екстрасенси. Как да пропусна като чух, че в съседния блок косата на една жена била почерняла, защо пък да не ми покафенеят петната. Махаха с ръце над мен, зад мен, зареждаха ми енергийно кремове. Не видях полза. След толкова много „лечение” вече имам добра база за сравнение. Не приемам всяко твърдение за чиста монета. И не приемам невежеството на хората да вярват сляпо, че някой друг ще ги лекува. Имайте повече вяра в собствените си възможности и полагайте усилия за здравето си!
Народни рецепти. В старите книги няма толкова много рецепти за витилиго, колкото за други проблеми, но при упорито търсене се намират. Ако знаех, че ще се налага да споделям опита си, нямаше да изхвърлям рецептите и щях да водя записки за ефекта или по-точно липсата на ефект. Някои от по-интересните, които съм запомнила - мазане с нефтено масло (газ), лекарства с добавена сяра, която би трябвало да го пренесе по-надълбоко. Отново повтарям - две гори билки съм изпила, включително корени от божур, вани с кръвен здравец, тонове цикория (от което се прави кафе Инка ), глухарчета, турти, коприва, женшен, детелина, гъби шитаки, тибетската гъба и т.н. Невъзможно е да изброя всички. По-лесно е да изброя билките, които не съм пила. Две от най-екзотичните рецепти, които бях чула са мазане с намачкани млади пчелички (категорично отказах да жертвам пчеличките в това съмнително начинание), както и вино от непръскано лозе, преседяло един месец заровено. Ако имаше кой да ми го направи щях да го изпия, но нямаше кандидати. Не съм пропускала да мисля положително, със или без броеница в ръка. Визуализация – да си представяш идеално чиста кожа. Почукване с китайско чукче с десетки остри иглички до поява на кръв. Някои места бяха много болезнени поради разположението си върху чувствителни кръвоснабдени зони. Безбройното мазане с вещества, които привличат слънцето и имат шанс за пигментация – жълт кантарион, лимон, бергамот довели до многобройни изгаряния втора степен (с мехури) и до нищо повече.
От време на време, особено на новите петна, които отново казвам има смисъл да се третират, се появяват кафеви петънца, които порастват и понякога се обединяват. Понякога остават така, само с надеждата. Понякога бялото просто избледнява и не са така видими (не толкова розови, а повече матови). Мазане с чесън, белия сок от откъсната смокиня, сок от сурови картофи. Чудодейната смола мумио също не беше подмината. Също така щяло да ми е полезно да се мажа с конска пот, но не са ми попадали запотени коне. Както и с бялата пяна от разбиващите се вълнички на (за предпочитане) чисто море. Сред храните, които са препоръчвани са тези, богати на каротин (т.е. червени или оранжеви) – червен пипер, морков, камби, тиква, както и пащърнак (който е бял на цвят, но има мирис и вкус на морков - намира се трудно)и магданоз, целина. Пила съм и високи дози витамини, фолиева киселина, пантотенова киселина и други подобни, изредени в една руска книга. Неотдавна един лекар в едно списанийце лековато беше писал, че заболяването вече се лекува лесно. Може би се беше разсеял или е станал дистрибутор, за да направи такова изненадващо за мен изявление. Ние сме народ от лечители. Хора под път и над път, в автобус, влак и на улицата ми даваха съвети – какво да ям, с какво да се мажа, което е малко досадно, но няма как. На бъбречно болните например не им дават съвети на улицата, защото не им личи. Във ВМА преди няколко години обособиха отдел за кожни заболявания. За щастие на сайта им има много подробно описание на заболяването, както и на предлаганото лечение. Накратко, облъчването е веднъж в седмицата (става само за софиянци), продължителността на третирането е 1 година,  успеваемостта е много ниска и накрая има висок риск от рак. Не си заслужава, повярвайте!
Екзотики. От многото изчетени рецепти някои са останали в паметта ми и въпреки че нямат нищо общо с витилигото не мога да се стърпя и ще ги споделя. Екзотична рецепта за анемия – в ябълка се забиват ръждиви пирони, изпича се, пироните се вадят, а ябълката се изяжда. Не съм пробвала, нямам анемия. Екзотична вана с диня посред нощ – цяла седмица се яде само диня и черен хляб за чистене на камъни от бъбреците. Накрая се взема топла вана, като продължава да се яде диня във ваната, в час, в който бъбреците са активни. Май беше към 11 вечерта. Нищо не ми излезе, може и да нямам. За тези които със сигурност имат, продължават още една седмица.
Чистенето с лимонов сок и зехтин (по Малахов) е много добро. Прави се 4 пъти за всеки сегмент и излизат различни по цвят и размери камъни. После се подобрява обонянието, но подобрение в кожата нямам. Надробени камъни излизат и при 5-дневно гладуване на преварена вода по Малахов. Не е за начинаещи. За тях препоръчвам гладуване на плодове по метода на Лидия Ковачева, сега прилагано от д-р Емилова или на цитрусови сокове по д-р Атанас Михайлов.    
Псориазис. В основата на възникването си е подобно на витилиго, но се проявява с наличието на плаки по кожата, резултат от прекомерно бързото (около 1000 пъти) формиране на нови кожни клетки. Като усещане е по-неприятно поради дразнене и сърбеж, но се повлиява много по-бързо от витилигото  и има повече възможности за овладяването му. Много добър ефект има вегетарианската диета. Ароматерапията е от огромна полза за облекчаване на сърбежа и по-бързо зарастване на раничките. Могат да се използват лавандулова, лайкова и розова вода, както и някои етерични масла. При често появяване на плаки на едно и също място е възможно в определен момент кожата да спре възстановяването на пигмента и местата да останат с бели петна, както при витилигото. Масажът върху псориазните плаки е абсолютно противопоказен, но в останалите участъци  е добре дошъл за подобряване на кръвообръщението, храненето на кожата и намаляване на стреса.     
Размисли за добре съхранени митове. Много преди да стана вегетарианка исках да приключа с месото, но медиите непрекъснато бълваха информация за „незаменимите” заменими аминокиселини. В момента в който разбрах за лъжата станах вегетарианка и така 20 години. По-късно започна да се твърди, че вегетарианец можеш да станеш след 20-тата година, преди това има опасност да не се изгради костната система. Сега вече има много деца-вегетарианци, които не само нямат проблеми с костната система, но и нямат шкембенца, алергии и не са кошчета за антибиотици и сиропчета. Такъв пример е вече пълнолетният син на д–р Атанас Михайлов, който по собствено желание никога не е консумирал месо. Други подобни примери може да даде д-р Емилова.  Въпреки това заблудата за вегетарианството продължава. И към днешна дата продължават да преписват от стари учебници мита за незаменимите аминокиселини, които се съдържат само в месото. А от време на време лекарите припяват и против постите – нещо, което се е практикувало 200 дни в годината, но пък фармацевтичните компании не са печелели от това. Категорично съм против, някой да е против нещо, което не е практикувал. Аз бях месоядна и знам какво е. Който не е бил вегетарианец и не е постил, нека мълчи! Вегетарианството не само е полезно за вас, то е и етично. Яденето на мърша при нашите условия с толкова много храна не е нито икономически оправдано, нито морално. Докато порасне достатъчно, за да е годно за консумация, животното ще е изяло много повече храна, отколкото ще представлява самото то. Десет пържолки ще са изяли 2 чувала с жито. Приемливите цени на месото се поддържат със  субсидии. На село такива е нямало и не са си колели животните през ден. Вегетарианството и постенето са полезни и като лечебен метод при хора с алергии, стомашни проблеми, високо и ниско кръвно, затлъстяване и всякакви проблеми. Не оставяйте лакомията да ви води!
За надеждите за новите лекарства. Науката е доста отдалечена от действителността. Теориите винаги не оправдават очакванията, просто защото няма как да знаем всичко. Очевидно природата пази своите тайни. Търсят се лекарства според достъпните знания, които сигурно са прашинка във вселената на човешкото и вселенското устройство. Още в Библията  е записано какво да използваме за лекарства – храната и растенията. Упоменати за много растения, някои от тях етерични, както и целебните качества например на смокинята и фурмите. Проблемът е, че от тях не може да се печели много. Билката жълт кантарион струва левче. Ако обаче се вкара в лаборатория и се екстрахират съставки, после се комбинират по някакъв начин или се добавят съставки от други растения (всичко това без особен смисъл – все едно да си купите 10 коли, да ги разглобите и да започнете да ги сглобявате, за да получите нов модел) тогава вече лабораторното „чудо” може да бъде патентовано и трудът на участниците в това „небогоугодно дело” да бъдат възнаградени с много пари. Хората, които вярват в такъв вид чудеса, да не се притесняват. Когато се разочаровате от едното, веднага се появява следващото чудо. Стига да имате време и желание за подобен вид експерименти, обидни за будния ум. Колкото повече такива медикаменти се използват, толкова повече нараства риска за следващото поколение. И то за нелечими болести, съпътстващи целия живот. И за пореден път смятам, че вместо да се борим със страшни болести, трябва да се научим как да използваме телата си и не на последно място да не ги разболяваме насила. Дали има статистика с колко е увеличен броя на болните новородени? И на какво се дължи това? Мутации от ваксини, антибиотици, ГМО хранене, химикали в дома ни, бисфеноли в пластмасовите опаковки и т.н.  Защо диагнозите и прогнозите на лекарите не са точни. Стивън Хокинг трябваше да е казал сбогом преди 50 години. Не случайно безнадеждни пациенти оздравяват, а леко болни си отиват. Все още мистерия за лекарите, вече ми се струва, че биха могли да си сменят името, защото не лекуват, а към другите се обръщаме със съмнения, особено ако прилагат стари традиционни методи. Новите методи посрещаме с голямо въодушевление и винаги с надежда, че има нещо отвън по-силно от нас. Всъщност лечението започва от нас и от мисленето.   
Когато преглежда пациент лекарят трябва да обяви, че положението е много сериозно. Ако пациента умре, това е било заради тежката болест. А ако оздравее, значи лекарят е бил много добър.  
Африка. За избора да си нещастен в най-бедната държава в богатата Европа. Следват откъси от интервюто за в-к Дневник от  Александър Костадинов -  един от двамата българи, които прекосиха с автомобил от край до край Африка в продължила повече от 50 дни експедиция.
„Като социален аспект може да се приеме и стремежът ни да покажем контрастите. Без да сме най-бедните, българите сме сред най-нещастните хора в света и това го показват редица проучвания. Ние много се оплакваме, много негативеем, но нищо не правим, за да се промени положението. Наистина животът в Африка е в много сериозен дисонанс с живота в България. За значителна част от хората в някои страни месото дори веднъж в годината е лукс. Ние не ценим достатъчно това, което имаме, а ако по някаква причина не ни е достатъчно, основно се оплакваме и се чувстваме зле. Не прекарахме дълго време на едно място, за да влезем в дълбочина, но изглежда черната дупка е в района на България.„
”Може би в Египет изглеждаха най-разтревожени. Спадат доходите, защото са намалели туристите. Държавата я няма и техният свят, в който са живели до скоро, на практика е рухнал. Не видях обаче онази странна форма на нещастие, каквато съществува в България.”
„Вероятно отговорът е многослоен. Личното ми обяснение е, че хората там ценят, това което имат. Понякога притежават само живота си. Не са толкова материални, може би и защото няма огромни контрасти, както в нашата част на света. Фокусират се върху религията или спорта, не толкова върху битието. Може би инстинктивно управляват собствените си нагласи, държейки ги повече в позитивния или поне неутралния спектър. В крайна сметка ти определяш как да се чувстваш, ти управляваш донякъде как ще ти влияе външната среда. Капсулирането, кръгозор докъдето ти стига носа или прага на къщата вкарват хората във филма на Нещастието. А когато не правиш нищо да промениш реалността, дори да смениш съседите, града или в краен случай държавата, не можеш да очакваш каквато и да е промяна. България, политиците, пътищата, колегите – това сме ние!”
”Вероятно и аз ще го повторя - България има огромен потенциал, който се пропилява в евтин и масов туризъм. Превръщаме се в ширпотреба, при която някой идва тук, консумира някакъв посредствен продукт, плаща посредствени пари и си заминава.”
Изводи и наставления. Целта на статията е да даде кураж на новите стресирани носители на петната и съвети, които могат да бъдат полезни за мирното съвместно съществуване. Витилигото е едно заболяване, от което човек може и да не страда. Години наред цел номер е едно в живота ми е било премахването на петната. Вече сме в мир и имам други цели. На фона на заболявания с летален изход или свързани с болка и прием на медикаменти, витилигото си е направо манна небесна.  Хората обикновено не забелязват петната, когато все пак ги видят, мислят, че е изгорено. Децата обикновено са по-наблюдателни и любопитни. Работила съм две години с колеги, които не ги бяха забелязали. Петната могат да се маскират със специални мазила, но аз не го правя, защото не ми се занимава. Определено ние, собствениците, ги забелязваме много повече, отколкото околните. Повтарям, за 40 години за мое учудване не съм срещнала лошо отношение. Възможно е да са ми отказвали работа с такъм мотив, но аз не съм разбирала. По-скоро аз съм се въздържала да се кандидатирам за дадени позиции, но вече го отчитам като грешка и не съветвам да го правите. Не се ограничавайте сами!
За начинаещите мога да препоръчам да направят всичко, което им се струва смислено, но без да дават много пари. Истинското лечение не струва много пари. Могат да се пробват и шуслеровите соли, които всъщност са минерали, от които вероятно всички имаме недостиг. За витилиго предлаганите са № 4, 6 и 10. Повече за солите, с които между другото се лекуват и животните има в интернет. Хомеопатията също има какво да предложи. Неудобството е, че трябва да се улучи точното лекарство, иначе не действат. На мен трима хомеопати не можаха да ми го открият, дори и с намесата на компютър и специален апарат .
Многото гладувания  и чистене и на черния дроб не са довели до очакваното подобрение, но пък имат страхотен ефект върху всякакви други проблеми, включително алергия, ишиас, нередовно тегло, жлъчни камъни, късогледство, гастрит и кой каквото има. Вегетарианството не знам дали е помогнало, но нямам данни да е попречило. Щом нямам сериозен недостиг за други болести, значи не съм навредила на витилигото.    
Първите петна изчезнаха най-неочаквано, точно когато не бях правила нищо. Случи се след подновяване ходенето на плаж. Подозирах, че са получили някакъв шок и по-късно направих опит да повторя шока – напролет легнах  в солариум порядъчно намазана, но за съжаление петната не се стреснаха.
Петната могат да се появят и при физически и химически травми върху кожата. Затова са противопоказни микродермоабразио, фотоепилация, бих добавила и химически пилинг. В опит за премахването им се сдобих с нови на местата, третирани с мокса по метода Су-джок – тлееща билкова пура, която се доближава до кожата и я нагрява. По-късно успях леко да залича някои от новите. Не ви съветвам да прилагате точно този метод. Също така не смятам за безопасни татуировките, включително и временните с пигмент съдържащ изключително силния алерген PPD (парафенилендиамин – на него и участието му в боите за коса е посветена цяла статия – Вредни химикали в козметиката II).
Повтарям и май потретвам - никакви дистрибутори. Армии от тях ще се втурнат към вас, а вашите пари към тях и ще получите само разочарование. Обещават всичко, защото не знаят за какво става въпрос, и защото не връщат пари (които не са малко). И винаги някой се е излекувал, а аз такива не съм виждала. Ще ви предложат екстракти от пъпеши, нанотехнологии, водорасли и др. Няма и не може да има доказателства. Разчита се на силното желанието за лечение и сляпата вяра. Понякога просто трябва да приемете съдбата си. Това е вашият път!
Предлагам рецептата от д-р Веселин Илиев, която признавам не приложих достатъчно сериозно, но за начинаещи ентусиасти и нови петна си заслужава опита. Както казва доктора витилигото е трудно лечимо, но може да се опита със следното лекарство: Приготовлява се от връхната част (цвета) на жълт кантарион в цъфтеж (в края на юни), нарязва се ситно, залива се със зехтин екстра-вирджън (или сусамово олио) в затворен буркан, оставя се да преседи на слънце двадесет дни, прецежда се. Преди да се залее цвета се суши 2-3 дни, за да не плесеняса извлека от влагата. С полученото олио се мажат засегнатите участъци в продължение на няколко месеца всеки ден. Според доктора при не малко хора то е дало резултат и е напълно безвредно.
Д-р Мария Папазова смята, че подхода при всеки е различен и предлага следните помощни средства: една връзка магданоз на ден, мазане със сок от смокиня, консумация на целина, мазане с екстракт от листата на маслина и излагане на слънце, засилен прием на омега 3 киселини,  фолиева киселина, витамин С и от Шуслеровите соли – №1 и 11 за кожата, 5 за психиката и 6, 8, 9 и 10 за черния дроб.  
Ето и съветите на д-р Атанас Михайлов, които намерих в интернет след приключване на статията.

     Един месец мазане с терпентиново масло или газ за осветление (Ако не е в близост до очите).
     Морковен сок - всеки ден или поне 3 пъти седмично.
     Покълнала пшеница - по 50 -100 г дневно.
     Клеева тинктура (най-добре от пчелар, а не от аптеката) по 30 - 40 капки в малко сок, вода или друга течност (аз си го слагам в кафето).

Сред по-известните, засегнати от заболяването, беше Майкъл Джексън. Години наред бе обвиняван за това, че се е избелвал. Още в началото информацията за витилиго потъна, защото това не може да се раздухва в жълтата преса. При неговите финансови възможности явно лечението не се повлиява от скъпи лекарства.   
Изчезването на петната не гарантира, че няма да се появят пак. То е като латентно (скрито) заболяване, което може да се активира при определени условия, най-често стрес. Познавам жена, която е имала доста петна в детска възраст. След като се омъжва за човек, с когото живее спокойно и щастливо, петната изчезват, но се появяват отново години по-късно, когато семейството преживява тежко финансов крах.

За последно:
    пробвайте всичко, което ви се струва разумно
    не давайте много пари
    задължително посетете психотерапевт (много важно за децата)
    елиминирайте стреса
    не поставяйте петната в центъра на живота си
    ако приложените мерки не дадат резултат
Приемете петната и продължете напред!

P.S. Както виждате от снимките, при животните също се срещат такива аномалии.

 
< Предишна   Следваща >