Петя Пеева, гр. Бургас 8000, GSM: 0887 634891, aromarelax@abv.bg

Посетете ни във Фейсбук

За безплатна информация за нови статии, промоции и продукти от AROMARELAX.EU, моля въведете вашето име и валиден имейл.Lavender.jpg
Начало
ВНИМАНИЕ: Този сайт дава обща информация за ароматерапията и масажните терапии и не заменя консултацията със специалисти!!! Авторката не носи отговорност за проведено самолечение!!!
Печат Е-мейл
ПАРАФИНОТЕРАПИЯ – лечение и разкрасяване с топлина
„Създавайте митове за себе си. И боговете са започнали така.” Станислав Лец
Парафинова маска    Парафинови процедури за ръце    Парафинова маска на стъпала
ТЕХНОЛОГИЯ. Още в древен Рим горещият парафин се е използвал непосредствено преди масаж в качеството му на отпускащо средство и натурална смазка. Французите го прилагали за лекуване на рани, а по време на Втората световна война британците лекували с него навяхвания, изкълчвания и разтягане на мускулите. Днес парафинотерапията е приятна процедура, при която масажист, козметик или маникюрист поставят на кожата на ръцете, стъпалата и други участъци топъл парафин, притежаващ висока топлоемкост и ниска топлопроводимост. Парафинът се прилага в козметиката от много години. Едно от най-полезните свойства на този материал е големият му топлинен капацитет - той започва да се топи при 52˚-54˚С. Парафините от най-ново поколение имат различни начини на приложение в съвременните козметични процедури. Общото между всички тях е, че парафиновата маска винаги се поставя като втора маска. Парафинът затопля подлежащите тъкани и оказва известно налягане върху тях, което съдейства за по-дълбокото проникване и задържане на топлината, а също и на нанесените отдолу продукти. Той има разнасящо, болкоуспокояващо и антиспазматично дейстие. Особено благоприятно действа върху кожата. Подобряват се кръво- и лимфообращението, а също и трофиката; кожата става еластична и гладка.
Мини-сауна. Парафинът притежава ниска топлопроводимост, той отделя топлина на много малки порции, поради което не съществува опасност от изгаряния. Температурата на кожата, намираща се под горещия слой парафин, се повишава с не повече от 1.5-2 градуса. Запарващият ефект играе роля на мини-сауна Равномерното нагряване предизвиква различни взаимносвързани физиологични реакции. Рязко се увеличава количеството на функциониращите капиляри, усилва се микроциркулацията и лимфотока, активира се работата на всички кожни жлези. В резултат на всичко това кожата започва обилно да се поти, а заедно с потта на повърхността й излизат и токсините от кръвта и лимфата.
Плътната парафинова бариера пречи на потта, излизаща върху кожата, да се изпари. Така водата се всмуква обратно в кожата през епидермиса, а токсините остават на повърхността на кожата. Именно заради това всички парафинови процедури имат овлажняващо и детоксикиращо действие. Попадащата на кожата вода излиза от кръвта и лимфата, а се всмуква в кожата. Така чрез парафинотерапията се осигурява преразпределение на водата в организма в полза на по-нуждаещите се участъци. Благодарение на невероятните хидратиращи свойства на процедурите, само след един сеанс на парафинотерапия еластичността и гъвкавостта на кожата забележимо се повишават. Затова тези процедури са много подходящи за суха и повяхнала кожа.
Подмладяване. Обемът на парафина значително намалява при охлаждане, което обяснява стягащото действие на парафиновите апликации. В края на процедурата слоят парафин обхваща плътно всички близкоразположени тъкани - така кожата се разпъва и бръчките се разглаждат. Всички парафинови процедури, без изключение, имат признато подмладяващо действие. При редовното им прилагане почти изцяло изчезват всички малки бръчици. Ефектът е видим след 2-3 процедури. Освен това, разтягащото действие много добре се справя с подпухналостта на лицето. В пластичната хирургия например, в периода на постоперационната рехабилитация, често се назначава парафинотерапия.
Втора маска. Парафинотерапията доста рядко се прави като самостоятелна процедура. Почти винаги тя се прилага в качеството на покривна маска, нанесена върху други апликации. Най-често основният слой са овлажняващи кремове, подхранващи маски или загряващи продукти. Качеството на процедурата зависи от качеството на използваните под парафина продукти. Под силно изразеното термично действие на парафина всички активни компоненти проникват много добре в дълбоките слоеве на кожата през разширените междуклетъчни пространства.

ПРИЛОЖЕНИЕ. Едно от големите предимства на парафинотерапията е нейната универсалност. Апликацията може да се направи на всеки участък от тялото – лицето, ръцете, краката, гърба, кръста, раменете, корема и бедрата.
Ръце. Най-популярни са парафиновите процедури за ръце. Ръцете са най-уязвимата част от тялото след лицето - именно кожата на ръцете най-често страда от изсушаване, напукване, зачервяване и белене. Процедурата е особено подходяща за домакини и за хора, които работят с почистващи препарати, на студено или открито. Парафиновата терапия за ръце създава приятно самочувствие и усещане за жизненост. Освен че омекотява кожата и дълбоко я подхранва, парафинът стимулира кръвообращението и изсветлява петна. Ръцете добиват нежен, копринен и здрав вид. Освен приятната релаксация, процедурите са подходящи за уморени и студени ръце, тендовагинит и ставни болки. Изключително полезни са за ноктите, тъй като заздравяват и стабилизират нокътната плочка, хидратират я, подхранват я и подобряват еластичността й. Топлината отпуска ръцете, напрежението изчезва и се усеща лекота. Резултатите се забелязват още след първия сеанс и се запазват поне седмица. Масажът преди маската засилва благоприятния ефект на възвърната младост.
Стъпала. Парафиновата маска на стъпалата е идеална грижа за уморени, тежки и напрегнати крака, при схващания, крампи и спазми, за загрубели петички, за студени крайници и лошо кръвообращение. След няколко сеанса ходилата стават меки и копринени.  Освен лечебни и естетични свойства, парафинотерапията има и доста добър психотерапевтичен ефект. Топлината от парафина се разнася приятно по целия крак и го релаксира. Краката стават леки като перце. След приятната процедура човек не само изглежда красив, но и се чувства отпочинал. За съжаление не се препоръчва при разширени вени. Парафиновата маска перфектно допълва обикновен масаж на краката или 30-минутен китайски масаж на стъпалата.
Целулит. През последните няколко години много модерна и търсена е антицелулитната парафинова терапия. Съчетава се с ръчен антицелулитен масаж и индивидуално подбрани етерични масла за засилване на ефекта – продуктите могат да бъдат загряващи, охлаждащи, стягащи, детоксикиращи и т.н. Парафинът стимулира лимфните потоци в тялото, за да изтеглят токсините, натрупани около мастните депа. Техниката на прилагане на парафиновата маска създава ефекта на микросауна и предизвиква изхвърлянето на разградените мазнини чрез обилното изпотяване. Активните резултати на етеричните масла действат в синхрон с подхранващия ефект на парафина, като разграждат мазнините и стимулират елиминирането на течностите. Това релаксира и създава несравним комфорт. Резултатите се усещат още с първата терапия и стават видими на третата. Антицелулитният масаж и парафиновата маска гарантират ефективен резултат - повдигат увисналите части на бедрата, правят корема плосък и подобряват контурите на фигурата. Парафиновата терапия не се препоръчва при разширени вени и проблемни капиляри, а антицелулитният масаж е противопоказен при разширени вени. При проблемни капиляри се изготвя специален масажно масло за укрепването им.
Лице. Парафиновата маска на лице е подходяща за суха кожа, поради силно хидратиращия си ефект, за изглаждане на бръчките, както и за повяхнала кожа. Предварително лицето се подготвя със специални серуми и масла за лифтинг и регенерация или с интензивно хидратиращи маски, според нуждите на кожата. Поставената отгоре за около 20-25 минути парафинова маска подпомага проникването на активните съставки и усилва въздействието им. Разглажда бръчките, намалява отоците, изчиства токсините. Препоръчва се да се прилага един път седмично.
Кожата след парафинотерапия става невероятно мека, гладка и нежна. Може да се прилага по всяко време на годината, но най-осезаема е нуждата през зимните месеци, когато кожата е подложена на студ, влага и вятър. Не се препоръчва при проблемни капиляри. Подходяща е:

•    За суха, повяхнала, напукана и изтощена кожа
•    За подмладяване, хидратиране, детокс и стягане
•    При отоци, за еластична и гъвкава кожа

ЛЕЧЕНИЕ. Парафинотерапия може да се прилага и на други участъци за третиране на проблеми като артрит, тендовагинит, плексит, болки и възпаления в гърба, кръста, раменете и краката. Отдавна се използва в санаториумите за справяне с възпалителните процеси и солните отлагания. Загряването се отразява добре на вялото кръвообращение и проблемите с лимфотока, като същевременно се повишава тонусът на мускулите.. Изстивайки, парафинът създава условия за равномерен и постепенно нарастващ натиск. Това подпомага намаляването на подпухналостта и отоците. Терапията е подходяща за хора със студови алергии и студени крайници. И не на последно място разнасящата се по тялото топлина има невероятен релаксиращ ефект. Парафинотерапията има ефект при:

•    проблеми със ставите и костите от травматичен произход
•    деформиращи артрити в хроничен и подостър стадий
•    хронични тендовагинити и кожни ръбци
•    повреда на периферни нерви
•    невралгии и неврити

Основните резултати от парафинотерапията са:

•    Хидратация на кожата и възстановяване на баланса
•    Извеждане на токсините
•    Възстановяване и заздравяване на тъканите
•    Обезболяване при проблеми с опорно-двигателния апарат.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ. Общите противопоказания за провеждане на парафинотерапия са хипертонична болест, инфекциозни заболявания, диабет и други проблеми, при които не е желателно загряване. Лечението е противопоказно също при злокачествени тумори, склонност към кръвотечение, гнойни и туберкулозни заболявания. При различните участъци противопоказанията са както следва:
Лице – акне, астма,  клаустрофобия, розацея, купероза
Крака – разширени вени, тромбофлебит, проблемни капиляри, високо кръвно налягане
Ръце – открити рани
Внимание. Ако решите да прилагате парафинотерапия у дома, не забравяйте че парафина е лесно запалим. Не оставяйте топлия парафин без надзор и в никакъв случай не смесвайте с вода!  

АРОМА-ПАРАФИНОТЕРАПИЯ. Парафиновата маска се нанася като втора маска, за да може затоплянето да подпомогне проникването на използваните етерични масла и да засили ефекта им. По този начин те се приемат по-бързо и се усвояват по-пълноценно, почти на 100%. Маслата могат да бъдат най-различни в зависимост от търсените цели, вида на кожата и сезона. Абсолютно задължително е да се използват само натурални или биопродукти. В противен случай вредните съставки като парабени, оцветители, парфюми, минерални масла и други не само няма да подхранят кожата, но ще я увредят допълнително.

•    Подходящи за грижа за лицето са масла с подмладяващо и регенериращо действие -  роза, бензое, розово и сандалово дърво, мирта, лавандула, лайка.
•    При проблеми със студени, уморени крайници или артрит са подходящи масла, които детоксикират и загряват - розмарин, черен пипер, джинджифил, хвойна.
•    При проблеми с плексити и въобще болки в гърба, кръста и раменете се прилагат масла с противовъзпалително действие – чаено дърво, лайка, лавандула, бор, бял равнец.
•    При третиране на целулит са подходящи индрише, здравец, кипарис, ела, мента.

Използваните натурални и биосертифицирани растителни масла по време на масажа или преди нанасяне на парафиновата маска са задължително условие за добро подхранване на кожата – масло от авокадо, бадем, жълт кантарион, шипка, арган, карите, какао, вечерна иглика, арника, морков и др. Индивидуалният подход и неограничените възможности за съчетаване на маслата с цел постигане на идеалния ефект правят ароматерапията уникална. Възползвайте се!

От 16.11.2012 до 15.12.2012 получавате бонус
безплатна парафинова маска за ТОПЛИ КРАЧЕТА
към следните пакети:
Кралски масаж на тяло и китайски масаж на ходила - 50 лв (90 мин)
Какаов масаж на тяло и лице - 60 лв (90 мин)
Биомасаж на тяло и лице - 75 лв (90 мин)
Какаов масаж на тяло и лице и китайски масаж на ходила - 80 лв (120 мин)
Важи и за подаръчни ваучери!
 
< Предишна   Следваща >