Петя Пеева, гр. Бургас 8000, GSM: 0887 634891, aromarelax@abv.bg

Посетете ни във Фейсбук

За безплатна информация за нови статии, промоции и продукти от AROMARELAX.EU, моля въведете вашето име и валиден имейл.sdsadsa.jpg
Начало Ароматерапия
ВНИМАНИЕ: Този сайт дава обща информация за ароматерапията и масажните терапии и не заменя консултацията със специалисти!!! Авторката не носи отговорност за проведено самолечение!!!
Добре дошли в света на ароматерапията Печат Е-мейл

ЩО Е АРОМАТЕРАПИЯ
НАЧИНИ НА ПРИЛАГАНЕ
ПРАВИЛА ЗА УПОТРЕБА
АРОМАТЕРАПИЯ И КРАСОТА
ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ
ХИДРОЗОЛИ
ЛЮБОПИТНО

R O S A    D A M A S C E N A

I ИСТОРИЯ И МИТОВЕ
II ДЕСТИЛАЦИЯ
III РОЗОВО МАСЛО

IV БЪЛГАРСКО РОЗОВО МАСЛО
V ТЕРАПЕВТИЧНИ КАЧЕСТВА
VI ПРИЛОЖЕНИЕ

Библиография


 

"Тя първо се къпе и облива тялото си с
Нежни благоуханни масла и амброзия,
Ветровете, парфюмирани, носят дъх на балсам
По небето, по земята и навсякъде във въздуха."
                                                                   Омир

ЩО Е АРОМАТЕРАПИЯ

Уханията успокояват, стимулират и ни омагьосват. Те действат върху тялото, душата и сетивата и внасят хармония и чувственост в нашия живот. Въпреки петхилядната си предистория едва през последните 20-30 години "ароматерапията" заема подобаващото й се място посредством възраждането на древната и могъща комбинация от етерични масла и масаж. Древните цивилизации използвали ароматичните масла в религиозни церемонии и за лечение. В Египет са използвали кедър и смирна за балсамиране. Египтяните използвали парфюмите и за духовно просветление. В Китай използването на билки и ароматни вещества в медицината е документирано в текстове, датиращи от 2 хиляди години преди новата ера. Древната индийска наука за природна медицина Аюрведа прилага масла и смеси през последните 6 столетия. Клеопатра добавяла във ваната с  магарешко мляко смес от аромати, за да запази кожата си млада и хубава и омагьосвала мъжете с ухание на роза.

Какво точно представляват етеричните масла? Етеричното масло е това, което дава уханието на розовия цвят или на розмариновата клонка. Представлява течност под формата на малки капчици или сакчета в растенията. Молекулярната структура на етеричните масла прилича на тези на човешките хормони и това обяснява силното им въздействие върху човешкия организъм. Използването на етерични масла е наука и изкуство.Тези масла не са мазни и всъщност са силно летливи т.е. изпаряват се бързо. Всяко етерично масло притежава различни свойства и възможности за въздействие. Някои успокояват, други тонизират. Техните упойващи аромати са източник на истинска наслада и удоволствие. Те ни карат да се чувстваме вътрешно по-добре. Следващият път, когато сте тъжни или ядосани, отдайте се на приятното усещане, което доставя мирисът на едно уханно цвете или етерично масло и сами ще се убедите в простата сила на ароматерапията.
 
Чудо е, че такава приятна и ефикасна терапия, древна колкото египетските пирамиди е останала скрита и безименна в продължение на почти 5000 години. Тук става въпрос за холистичен подход, при който не се използват токсични или силни лекарства и следователно няма нежелани странични действия. Ароматерапията е внимателна мануална терапия, чиято цел е да намали ефектите на стреса и да възстанови нарушеното равновесие между ума, тялото и душата.  Ароматерапията действа успоредно със силите на природата, а не срещу тях - затова е в състояние да доведе до истинско излекуване и в никакъв случай не е някаква форма на медицината, която потиска симптомите. Етеричните масла са динамични в много отношения. Те влизат в тялото, оказват своето действие  и го напускат по един лек и неангажиращ начин. Въпреки че не престояват в организма повече от 3-4 часа, те отключват оздравителен процес, който може да продължи с дни или седмици. Те действат на няколко нива едновременно, като оказват влияние върху органи, функции, клетки и фина енергия. Оказва се цялостно въздействие върху организма, а не се лекува отделната болест; атакуват се причините, а не симптомите и често се спира развитието на болестта още в зародиша й, т.е ароматерапията е превантивна.

Поради холистичния характер на ароматерапията в известен смисъл не е толкова важно от какво точно се оплаквате - все едно, ароматерапията може да ви помогне. Ароматерапията оказва значителен ефект при банални смущения, свързани със стрес, ПМС, депресия, безсъние, болки, смущения в храносмилането, инфекции, мигрени, кожни проблеми. Има ефект както при остри, така и при хронични заболявания. Ароматерапията се прилага и при деца, но се изисква внимание при деца под 5-годишна възраст. Ароматерапията е доста ефикасна по време на бременността и в следродилния период, въпреки че и тук се налага допълнително внимание. Всички масла са антисептични и предпазват от бактерии, вируси, гъбички, паразити, алергени и токсини. Те укрепват имунната система, улесняват зарастването на счупени кости, рани и изгаряния. Някои масла разтварят жлъчни камъни, други спомагат за лесно и безболезнено раждане, трети засилват паметта, четвърти прогонват тъгата и т.н. Те представляват идеално оръжие за борба срещу разпространението на вътрешно преносими инфекции.

Етеричните масла са в изключителна степен универсални и могат да служат за различни цели. Те намират пълноценно приложение в козметичната терапия; като благоухания, повишаващи настроението; за ароматизиране на храни и тютюн; за производство на парфюми и др. Етеричните масла са синергични - те действат в хармония. Много важно правило е смесването на две до пет масла, тъй като действието на сместа е в десетки пъти повече, отколкото на съставните есенции.

За съжаление с термина ароматерапия много често се злоупотребява с цел  увеличаване продажбите на всякакви продукти, като душ гелове, сапуни, лосиони, кремове, прах за пране, свещи. Фактът, че съдържат етерични масла, не означава, че носят ползата от същинската ароматерапия. Тези продукти винаги съдържат синтетични съставки и есенции, което блокира действието на маслата и на практика надписът ароматерапия на такива продукти не означава нищо. Ароматерапевтичните продукти са съставени само от натурални съставки.

НАЧИНИ НА ПРИЛАГАНЕ

Сред  многобройните терапии, които днес се използват в практиката, ароматерапията се оказва в една насока уникална. Тя е единствената, при която средствата се комбинират успешно с терапия, основаваща се на пряк досег с тялото. За ароматерапията и двата аспекта са еднакво важни, докато другите форми на терапевтиката поставят ударението върху единия от тях. Масаж може да се прави без етерични масла, а етеричните масла могат да се прилагат без масаж. Но комбинацията между масаж и етерични масла прави ароматерапията изключително специфична и ефикасна. Тази комбинация е често явление в древните цивилизации и съставлява значителна част от медицинската практика в продължение на близо 4000 години. Преди около хилядолетие тази практика преживява упадък, за да се възроди пред 50-те години на ХХ век.

На практика ароматерапията се провежда по разни начини. В клиничната ароматерапия са възможни инхалации, компреси и вани. Инхалацията е оптимален метод за пряко въвеждане в белите дробове и синусите, като едновременно влияе върху нервната система чрез усета за мирис. Компресите и ваните се използват при някои кожни заболявания, като псориазис, когато масажът е невъзможен. Маслата са особено ценни при локални инфекции. Приложени върху кожата те са способни да проникнат директно до огнището на инфекцията. Приемането на маслата през устата не се препоръчва, още повече че оралното приложение и масажът на тялото доставят на  тялото почти едно и също количество етерични масла в кръвното русло.
 
За изготвяне на ароматерапевтични продукти се спазват дадените по-долу указания. Винаги се започва с ниски концентрации. Не забравяйте, че 1 капка масло се равнява на 30 гр. суха билка. Не използвайте масла, за които нямате информация.   
· МАСАЖИ  - сложете 15-25 капки етерично масло към 50 мл растително масло. Подходяща смес за масажи, болки или просто за глезене на кожата.
· ВАНА - един от най-приятните начини за използване на маслата. Непосредствено преди влизане във ваната сложете 3-5 капки от избраното етерично масло, разбъркайте и се наслаждавайте. След ваната не се къпете с душ гел или сапун. Кожата ще запази аромата сякаш сте използвали скъп парфюм. Подходящ метод при стрес, вяло кръвообращение, кожни проблеми.
· БАНИ НА КРАКАТА - при уморени крака, гъбички и простуди сложете 3-4 капки подходящо масло в леген с гореща вода и потопете краката.
· АРОМАЛАМПА - капнете 5-10 капки в топлата вода и оставете бялата неароматизирана свещ да гори 30-60 мин. По този начин се атакуват вирусите и микробите в помещението, а  уханието е много по-приятно от синтетичните ароматизатори.
· ИНХАЛАЦИЯ - в гореща, но не вряща вода сложете 2-3 капки подбрани масла и вдишвайте 10 минути със затворени очи. Подходящ метод при настинки, хрема, дихателни проблеми. Парните инхалации не са подходящи за астматици. 
· СПРЕЙ - в 10 мл вода сложете 10-15 капки и напръскайте в помещението, като пазите очите. Подходящо за освежаване на въздуха в хотелски стаи и на други места, където не разполагате с лампа.
· ГАРГАРА/ЖАБУРЕНЕ - при болни зъби и венци, лош дъх, фарингит и др. сложете 1 капка в 100 мл вода и направете гаргара или жабурете, докато водата свърши. Водата не се гълта.
· НОСНА КЪРПИЧКА - капнете 1-2 капки на чиста неароматизирана носна кърпичка, поставете плътно до носа и вдишайте. Подходящо за употреба, когато сте навън или не разполагате с аромалампа.
· ДИРЕКТНА ИНХАЛАЦИЯ - вдишайте направо от шишето. Подходящо за използване, когато сте навън или нямате на разположение аромалампа. Подходящо и за астматици при опасност от пристъп.
- КОМПРЕСИ - в плитък съд налейте топла вода, прибавете 1-2 капки масло, разбъркайте и топнете кърпата за компреса, така че да поеме масления слой. Подходящо при кожни проблеми, висока температура.

ПРАВИЛА ЗА УПОТРЕБА

- Купувайте само добре съхранявани масла от сигурен източник с надпис "100% натурално етерично масло". Не купувайте синтетичните ароматични или парфюмни масла!  Освен че нямат терапевтичен ефект те могат да предизвикат алергии, главоболие, раздразнителност и др. 
- Следете срока на годност. След отварянето използвайте в рамките на една година.
- Етеричните масла винаги се разреждат, защото в чиста форма концентрацията им е много силна.
- Помнете че 1 капка етерично масло се равнява на 30 гр суха билка
- Пазете очите. За конюнктивит и други проблеми с очите можете да използвате само хидрозоли
- За приготвяне на масажни масла, лосиони за тяло, кремове - броят на капките етерично масло трябва да е равен на половината от капацитета на шишето в мл. Например в 50 мл растително масло се слагат не повече от 15-25 капки етерично масло.
- В аромалампа се капват общо 5-10 капки етерично масло. Парната инхалация не се прилага при астматици. 
- Вани - прибавете към водата 3-5 капки етерично масло и разбъркайте. При чувствителна кожа подбирайте внимателно маслата и започнете с малки дози.
- Не се препоръчва използването на парфюми, дезодоранти и други синтетични аромати в деня на лечението.
- Не отмивайте маслата след масажа. Така те ще продължат да действат, а и ще подхраните кожата.
- Не се излагайте на слънце след масаж с цитрусови масла. Може да възникне
хиперпигментация.
- Подбирайте масла, чиито аромат ви харесва. Те ще имат по-голям терапевтичен ефект от тези, възприемани като неприятни.
- При деца до 5 години задължително се консултирайте
- Съхранявайте маслата на места, недостъпни за деца
- Маслата не се приемат вътрешно
- Маслата от канела и карамфил не трябва да влизат в контакт с кожата. При чувствителна кожа внимавайте с маслата от босилек, мента, розмарин, индрише, копър, бергамот.
- При бременност не се използват маслата от босилек, резене, кипарис, риган, салвия скларея, кедър, розмарин, карамфил, канела, мащерка, хвойна, маточина, мента, роза, лайка, исоп, исиот и други.  Задължително се консултирайте.
- Ако имате алергия задължително направете тест преди употреба. Сложете една капка от маслото на сгъвката на лакътя и следете за реакция 24 часа. Ако мястото се зачерви или започне да се сърби, значи имате алергия към това масло и то не е подходящо за вас. Капнете малко растително масло на памуче и изтрийте маслото. 
- Основно правило в ароматерапията е да се комбинират до 5 масла (синергия). Така действието им се засилва многократно.

АРОМАТЕРАПИЯ И КРАСОТА

Етеричните масла имат способността да ускоряват отделянето на отпадъчните вещества и мъртвите клетки, както и регенерирането на нови, здрави клетки. Това е и основната причина за репутацията им като подмладяващи агенти. Съдържащите се в тях фитохормони влияят добре както на сухата, така и на мазната кожа, водят до забележително стягане на кожата, стимулират обмяната на веществата. Етеричните масла са ефикасни при бактерии, гъбички, възпаления, рани, и др. Разредени с подходящи растителни масла от жожоба, бадем, сусамово, карите и др. продуктите могат да се използват вместо дневен и нощен крем, за почистване на лице, лосион за тяло, подхранващи маски за лице и коса.  Хидрозолите са иделни за почистване на лице вместо тоник и за освежаващ спрей за тяло и лице. Ароматерапевтичните продукти са 100% натурални - те не съдържат парафин, минерално масло, консерванти, оцветители, парфюми, стабилизатори, емулгатори. Вашата кожа няма нужда от това.

За да подхраните суха кожа използвайте - роза, иланг-иланг, сандалово дърво, петигрен.
За регулиране на мазна кожа - лавандула, индрише, лимон, кедър, хвойна, бергамот, розмарин
За поддържане на нормална и смесена кожа - салвия скларея, жасмин, нероли, лавандула, бергамот, роза, лайка, индрише
За регенериране на кожните клетки - лавандула, нероли, роза
За да хидратирате кожата си - салвия скларея, индрише, сандалово дърво
За свеж тен - лайка, босилек, сандалово дърво, грейпфрут
За успокояване на възпалена или чувствителна кожа - лайка, роза, салвия скларея, нероли
За по-добър тонус - лавандула, розмарин, хвойна, салвия скларея
За да помогнете при спукани капиляри - нероли, лавандула, сандалово дърво, кипарис.
За предотвратяване появата на бръчки - резене, нероли, лавандула, роза  
При проблемна кожа - чаено дърво, лимон, бергамот, хвойна, лавандула, кедър
При хиперпигментации - босилек, роза, лавандула, лимон, мандарина
За третиране на целулит - хвойна, роза, салвия скларея, резене, розмарин, копър
При гъбички - лавандула, пачули, чаено дърво, мащерка
За зарастване на рани - морковено семе, римска лайка, лавандула, чаено дърво
За да заздравите косата - хвойна, лавандула, розмарин, салвия скларея

ЕТЕРИЧНИ МАСЛА - ДЕЙСТВИЕ И ПРИЛОЖЕНИЕ

По-долу са посочени само част от възможностите за приложение на маслата. За конкретни проблеми се консултирайте с ароматерапевт.
Джинджифил (Zingiber officinale) - обезболяващо, антибактериално, отхрачващо,  загряващо, храносмилателно, детоксикира, измръзвания, лошо кръвообращение, варикозни вени, имуностимулант, диария, гадене, прилошаване при пътуване, артрит, бронхит, импотентност, регулира менструацията, циреи
Кипарис (Cupressus sempervirens) - антиревматично, антисептично, против изпотяване,  диуретик, кръвоспиращо, съдосвиващо, разширени вени, пиорея, целулит, оток, астма, бронхит, увредени капиляри, хемороиди, измръзвания, менорагия
Здравец (Geranium macrorrhizum) - тонизиращо, противовъзпалително, хипотонично, кръвопречистващо, имуносимулант, понижава кръвната захар, укрепва капилярите, депресия, безсъние, сърбежи, екзема, пневмония, мазна кожа, преумора, дерматози
Кориандър (Coriandrum sativum) - успокояващо, болкоуспокояващо, загряващо, афродизиак, газогонно, физическа умора, ревматични и артритни болки, грип, треска, простуда, хранителни отравяния, газове, подагра, колики, липса на апетит, анорексия,  лицева невралгия, зъбобол, херпес зостер, мускулни и ставни болки
Бергамот (Citrus bergamia)
- има свеж цитрусов аромат; антидепресант, антисептик; балансира апетита (анорексия и вълчи глад), бронхит, акне, псориазис, херпес, цистит, абсцес, екзема, стрес
Бор (Pinus sylvestris) - свеж дървесен аромат; освежаващо, антисептично, енергизиращо; бронхит, задух, изтощение, обриви, ишиас, жлъчни и бъбречни камъни, подагра, хепатит, артрит, ревматизъм, левкорея, синузит, екзема.
Босилек (Ocimum basilicum) - "царската" билка има обезболяващо, антиспазматично и нервно-тонизиращо действие; запек, гадене, астма, мускулна умора, пушаческа кожа, болки, студени крайници
Бял равнец (Achillea millefolium) - противовъзпалително, отхрачващо, стимулант; варикозни вени, женски болести, хемороиди, мускулни болки, ларингит, белези, обриви, дерматит, цистит
Индрише (Pelargonium graveolens) - ухае като роза; балансиращо, пречистващо, съдосвиващо; променливи настроения, страхова невроза, морска болест, лимфен застой, целулит, колит, ПМС и менопауза, херпес, акне, сърбежи, тонзилит
Грейпфрут (Citrus paradisi) - освежаващо, пречистващо, антидепресант; отоци, мигрена, камъни в жлъчката, артрит, ревматизъм, настинка, грип, стрес от изяви, замърсена кожа, слаба коса, пълнота, целулит, лимфен застой
Евкалипт (Eucalyptus globulus) - охлаждащо, изчистващо, отхрачващо; диария, жлъчни камъни, навяхване, невралгия, мигрена, синузит, астма, циреи, цистит, диабет. Първа помощ при хрема, температура, бронхит, пневмония, кашлица
Иланг-иланг (Cananga odorata) - "цветето на цветята" има упойващ екзотичен аромат; еуфорично, афрозидиак, антидепресант; стрес, хипертония, астма, анемия, фригидност, безсъние, тахикардия, чревни инфекции, хормонален балансьор
Канела (Cinnamomum zeylanicum)  - противовирусно, затоплящо, стимулиращо, храносмилателно; вирусни инфекции, пневмония, спазми, хипотония, лошо храносмилане, лош дъх, кашлица, колит, гадене, сърцебиене
Карамфил  (Eugenia caryophyllata) - обезболяващо, храносмилателно, загряващо, карминативно; възпалени мускули, чревни глисти и паразити, зъбобол, настинка, антракс, лошо кръвообращение, слаба имунна система
Кедрово дърво (Cedrus atlantica) - консервиращо, облекчаващо, противогъбично; артрит, дерматит, затлъстяване, алопеция, псориазис, лимфен застой, катар, цистит, стрес, ревматизъм, акне, вагинални инфекции, страх
Лавандула (Lavandula angustifolia) - леко и универсално масло; балансира, крайно променливи емоции, нервно изтощение; грип, главоболие, мигрена, хипертония, алергия, световъртеж, счупвания, измръзвания, газове, хормонален балансьор, левкорея, врастнали нокти. Чудесно за кожата при изгаряния, белези, рани
Лайка римска (Anthemis nobilis) - облекчаващо, противовъзпалително, успокоява избухванията, алергии, абсцес, конюнктивит (лайкова вода), колики, подагра, никнене на зъби, болки в ушите, аменорея, дисменорея, крампи, сенна хрема
Лайка немска (Matricaria chamomilla) - обезболяващо, антиалергенно, противовъзпалително, стомашни проблеми, артрит, възпалени стави,
дерматит, чувствителна кожа, уретрит
Лимон (Citrus limon) - пречистващо, стягащо, ободряващо; стимулира кръвообращението, изхвърля токсините и пикочната киселина, артрит, ревматизъм, бронхит, катар, астма, акне, брадавици, главоболие  
Лимонова трева (Cymbopogon citratus) - свеж тревист аромат; пречистващо, стягащо, обезболяващо; дезинфектант, пречиства въздуха, детоксикира, болезнени мускули, мазна кожа, акне, целулит, синузит, колит
Мандарина (Citrus reticulata) - седатив, облекчаващо, нежно; стимулира апетита и храносмилането, хормонален балансьор, запек, безсъние, тревога, мръсна кожа, стрии, белези, депресия, истерия, напрежение
Маточина (Melissa officinalis) - успокоява, облекчава, тоник за сърцето, храносмилането и нервите, хипертония, анемия, сърцебиене, гадене, колики, шок, вагинален херпес, мазна кожа, екзема, безсъние
Мащерка  (Thymus vulgaris) - антисептично, прочистващо, имуностимулант, подагра, анемия, хипотония, диспепсия, целулит, мускулни болки, слаба памет, тонзилит, фарингит, аменорея, пърхот, абсцес, инфекции на венците
Мента (Mentha x piperita) - освежаващо, охлаждащо/затоплящо, стимулиращо; синузит, умствена умора, гадене, зъбобол, стомашни болки, невралгия, мигрена, главоболие, варикозни вени, прилошаване при пътуване, концентрация
Пачули (Pogostemom cablin) - пречистващо, медитативно-мечтателно, успокояващо, афродизиак; стяга кожата, фригидност, крампи, дихателни проблеми, акне, спортно стъпало, бръчки, разширени пори, мокра екзема 
Петигрен  (Citrus aurantium) - релаксиращ, деликатен, освежаващ; отоци, метеоризъм, нервен стомах, тревога, безсъние, акне, възпалена кожа, мазна коса, потене, възстановяване след болест
Портокал  (Citrus sinensis) - слънчев аромат; имуностимулант, ободряващо, жизнерадостно, затоплящо; сърцебиене, безсъние, затлъстяване, стрес, рахитични кости, спазми, гастрит, колики, екзема, бръчки
Роза (Rosa damascena) - "кралицата на цветята" и най-скъпото масло е успокояващо, облекчаващо, антидепресант; сърцебиене, менопауза, импотентност, анорексия, запек, безсъние, следродилна депресия, балансира хормоните, нередовна менструация, стерилитет, чувствителна кожа
Розмарин (Rosmarinus officinalis) - стимулиращо, подсилващо, затоплящо; анемия, мускулна атрофия, хипотония, колит, летаргия, истерия, махмурлук, мигрена, артрит, скованост, невралгия, дихателни проблеми, себорея, слаба памет
Салвия скларея (Salvia sclarea) - най-еуфоричното масло е имуностимулант и  афродизиак; следродилна депресия, свръхактивност, изчиства кръвта и лимфата,  хипертония, регулира менструалния цикъл, облекчава родилните болки
Сандалово дърво (Santalum album) - опияняващ божествен аромат; релаксиращо, успокояващо, медитативно; безсъние, гадене, киселини, гастрит, възпаления, циреи, ПМС, напрежение, стрес, крампи, левкорея, хидратира кожата, пикочни инфекции и възпаления
Хвойна (Juniperus communis) - пречиства, стимулира, подсилва; атеросклероза, диабет, парализа, стрии, целулит, хипотония, стимулира кръвообращението, варикозни вени, студени крака и ръце, хемороиди, артрит, рани
Цитронела (Cymbopogon nardus) - антисептично, антибактериално, инсектицид; репелент /включително комари/, стимулира кръвообращението, сваля висока температура, дихателни инфекции, пушаческа кожа, грип, настинка
Чаено дърво (Melaleuca alternifolia) - най-силния антисептик; антибактериално, противогъбично, противовирусно, имуностимулант; стомашни и чревни паразити, ентерит, болезнени мускули и стави, бронхит, синузит, астма, левкорея

ХИДРОЗОЛИ

Хидрозолът /познат още като хидролат или флорална вода/ е водата, получена при дестилацията на етерични масла. Мирисът на хидрозолите е много лек и приятен, което ги прави подходящи за малки деца и хора, чувствителни към миризми. Хидрозолите намират широка употреба поради техните хидратиращи, антисептични и лечебни качества. Кожата страда от замърсената околна среда, прекомерната употреба на кафе, нисък прием на вода и недостатъчен прием на хранителни вещества. Хидрозолите са в състояние да доставят на кожата необходимата влага на кожата. 

Вода от роза - най-добрия тоник за зряла и чувствителна кожа; конюнктивит, уморени очи, дерматит, възпалено гърло,  алергия
Вода от лайка - чувствителна, суха, зряла и възпалена кожа; рани, възпалени очи, мигрена, алергия, слънчеви изгаряния, руси коси. конюнктивит, дерматит, възпалено гърло,  подути синуси
Вода от мента  - стимулира, пречиства, освежава, охлажда; възпаления, за свеж дъх и мирис, антисептичен спрей за крака или спрей за разхлаждане през лятото
Вода от салвия скларея - деликатна и чувствителна кожа; тонизира, стимулира подмладява, балансира, тъмна коса
Вода от маточина - успокоява възпалена кожа, подходяща за мазна кожа, пречиства и овлажнява, безсъние, пърхот, храносмилателни спазми
Вода от лавандула - всякакъв тип кожа, възпаления, екземи, слънчеви изгаряния, измръзвания, порязвания, дихателни инфекции, млечница
 
- Купувайте само добре съхранявани хидрозоли от сигурен източник
- Хидрозолите са 100% натурални продукти и не съдържат оцветители, консерванти, ароматизатори и други синтетични добавки.
- Съхранявайте в хладилник или на хладно място
- Хидрозолите не се разреждат - те са готови за употреба
- Хидрозолите са идеални за добавяне към глинени и други маски, за почистване на лице, вместо тоник или в освежаващ спрей за лице и тяло.
- Те са подходящи за компрес, гаргари, вани на очите при конюнктивит или уморени очи. 
- Можете да комбинирате до 5 хидрозола. Ако комбинирате с етерични масла спазвайте правилата за използване на етерични масла. Например не пръскайте сместа в очите.
- Подходящи са за кучета, котки и други животни.

ЛЮБОПИТНО

За да миришат приятно хавлиите, дрехите и чаршафите сложете няколко капки от любимото масло на парченце плат и го сложете при прането в сушилнята.
 
Капнете няколко капки свежо масло на филтъра на прахосмукачката. Лимонът дава усещане за свежест и чистота, а маслото от индрише отстранява мириса на животни.
 
Ако са ви нападнали мишки или мравки сложете няколко капки мента на памуче и разположете на проблемните места. Хлебарките не обичат евкалипт, а мухите босилек. Ако ви е досадно бръмченето на комарите, прогонете ги с цитронела и лимонова трева.

Направете си истински парфюм с етерични масла. Сложете 25 капки в 30 мл спирт или водка. Ако използвате цветни масла не пръскайте по-дрехите.
 
При брадавици използвайте една капка неразредено лимоново масло, като пазите околната кожа. Използвайте неразредени масла само при изрични указания от ароматерапевт.

Розмарин, босилек, мента - идеални за ученици, студенти и всички, които имат нужда от по-добра концентрация. Когато отивате на изпит, капнете на носна кърпичка няколко капки от маслото, с което сте учили.
 
При дълго, уморително шофиране използвайте розмарин, босилек или мента

Ароматите продават! Искате да смените жилището си, а няма желаещи? Преди да поканите евентуални купувачи ароматизирайте кухнята с канела и карамфил, спалнята с иланг-иланг, а банята с лавандула.

Авиокомпаниите и хотелите използват етерични масла, за да помогнат на клиентите си да преодолеят умората от смяната  на часовите пояси.

Рибарите от години използват анасон, за да прикрият човешката миризма. Сложете 1-2 капки на пръстите преди да сложите стръвта.

Спомените, свързани с определен аромат са много по-силни от останалите. Познати аромати могат да помогнат на човек в безсъзнание или кома.

Осем милиона ръчно набрани жасминови цветчета са необходима за добиването на един килограм жасминово масло.

Тридесет рози са необходими за добиването на една единствена капка розово масло и 3-4 тона розов цвят за добиването на 1 килограм розово масло.

От сто килограма лавандулов цвят се добиват три килограма лавандулово масло

Хипократ е препоръчвал редовни вани и масажи с етерични масла. Смята се, че това е спасило Атина от чумна епидемия.

По време на голямата чумна епидемия в Лондон през 1665 година, хората са горели свещи от лавандула, кедър и кипарис по улиците и са носели торбички със същите растения като единствена защита срещу заразната болест.
 
През 1930 година френският химик Рене Морис Гатфосе потопил изгорената си ръка в лавандулово масло. За негова изненада раната не само зараства много бързо, но и не остава белег. Той изследва терапевтичните качества на много етерични масла и има голям принос към развитието на ароматерапията.

През 2004 година Нобеловата награда за медицина е връчена на Ричард Аксел и Линда Бък за откритието им за разпознаване и запомняне на около 10 000 различни миризми. Те откриват голямо генно семейство от около 1000 различни гени на обонянието (3% от нашите гени). За сравнение хората имат само 4 гена на зрението.

50% от световния добив на етерични масла се използват за ароматизиране и консервиране в хранителната индустрия, процентът в парфюмерийната също е значителен, а 5% се използват за ароматерапия.

Някои болници в Оксфорд, Англия са заменили химическите успокоителни с етерични масла като лавандула, майоран, индрише и кардамом. 

Етеричните масла съдържат няколкостотин съставки, които работят в синхрон, докато синтетичния аромат може да има около 50 съставки. Дори и да се съберат всички съставки, никога не може да се получи същото съотношение между тях. Природата не може да се копира. Натуралното лавандулово масло помага при изгаряния, стрес, депресия, безсъние, раздразнителност, истерия, облекчава болки, главоболие, сърцебиене, горещи вълни, сваля високото кръвно, успокоява нервите, възпаленията, прогонва насекомите и дори мирише добре. Още ли искате синтетично лавандулово масло?

Молекулите на етеричните масла са малки. Те проникват през човешката кожа лесно и навлизат в кръвния ток, нужни са между няколко секунди до два часа на маслото да проникне през кожата (повече време отнема наличие на токсини или тлъстинки) и четири часа да излязат с урината, потта и екскретите.

Много етерични масла се добиват от репродуктивните органи на растенията - семената. Такива масла съдържат фитоестрогени и са подходящи при проблеми с репродуктивните органи, менструални проблеми, менопауза. Те създават равновесие независимо дали става въпрос за излишък на естроген или недостатъчност.
 
Ароматерапията, която отдавна се използва от акушерките по света, вече се радва на вниманието и на акушерите в Европа, Англия и САЩ. В медицинските училища в Германия бъдещите акушери задължително изучават ароматерапия.

По време на раждане маслата успокояват, засилват контракциите, пречистват въздуха. Според статистиката 60% жените, раждали с помощта на етерични масла напускат болницата по-рано и по-рядко имат нужда от операции.

За да се отървете от миризмата на тютюн или готвено използвайте канела, лавандула, лимон, портокал, чаено дърво, розмарин.

Ако не вярвате, че маслата проникват през кожата намажете ходилата си с чесън  - след 1 час от устата ще лъха на чесън. 

Ако ви прилошава при пътуване масажирайте корема с ментово масло и капнете на кърпичка или в ароматизатора в колата.

Летенето също може да създава проблеми. При подути глезени и ходила използвайте студен лавандулов компрес или масажирайте с лавандула или евкалипт. Ако просто сте нервни капнете индрише или друго любимо масло на носна кърпичка  

Изследванията показват, че когато отделни съставки от етерични масла, например ментол се изолират и се вложат в лекарство, тяхната ефективност се намалява многократно. Предпочитайте сложно по състав етерично масло, отколкото създадено лекарство в лаборатория. Няма вълшебна съставка - има вълшебна композиция от 200-300 съставки, които действат в синхрон.

Д-р Тим Бетс от Университета в Бирмингам провежда изследване, според което при употреба на етерични масла честотата на епилептичните припадъци са намалели при почти всички пациенти.

В европейските страни ароматерапията е част от ежедневието и се прилага за лечение на много заболявания. Във Франция дори се покрива от медицинските застраховки.

Медикаментите унищожават не само вредните, но и полезните бактерии. Етеричните масла унищожават само бактериите или вируса, както и средата, в които те виреят.

Синтетичните заместители не могат да възпроизведат броя и количеството на съставките на етеричното масло. Създадената от човека имитация не може да лекува.

Преди около 150 г парфюмът е бил 85% натурален и 15% синтетичен. Днес съотношението е тъкмо обратното. Нищо чудно, че все повече хора се развиват алергии към парфюми.
 
Розовото масло е съставено от около 280 компонента. Въпреки че съществува подробна информация за състава му, химиците не са в състояние да получат аромата на истинската субстанция. Явно природата ревниво пази някои от тайните си.

Ако вашето дете не иска да ходи на училище, опитайте да го подмамите с лавандула и иланг-иланг.

Маслото от лимонова трева е по-ефикасно срещу стафилококус ауреус в сравнение с пеницилина и стрептомицина.

По време на Втората световна война като военнополеви хирург Жан Валне е използвал разтвори от етерични масла като антисептични средства при обработка на огнестрелни рани.

Чаеното дърво се използва при ухапване от фуниевиден паяк, лавандулата - от черен паяк вдовец. Това са двата най-отровни познати паяка, чиито ухапване е с фатални последици. Маслото от пачули се е използвало при ухапване от змии.

Бактериите и вирусите бързо създават резистентни щамове на всички фармацевтични средства, създадени от човека. Те обаче са безсилни пред етеричните масла.
 
Проучване на 500 жени в родилно отделение, в което са използвани лавандула, салвия скларея, мента, евкалипт, лайка, тамян, жасмин, роза, лимон и мандарина, показва, че 74% не са използвали други обезболяващи. 

Ако наистина искате да спрете цигарите и да оползотворите парите си за нещо наистина смислено - инвестирайте в лавандула, грейпфрут, портокал, черен пипер, мента, бор, хвойна, евкалипт, карамфил, кипарис.

Ароматизирането на стоматологични кабинети с мента и евкалипт намалява болката, а с портокал, лимон и иланг-иланг - успокоява пациентите.

В Япония се произвеждат спални, напоени с аромата на хвойна - едно от най-подходящите сънотворни средства.


Пак в Япония чрез вентилационни системи се ароматизира с лимон и розмарин, за да се подобри ефикасността на работата на служителите, особено в по-малко продуктивните следобедни часове. Изследванията показват, че грешките и трудовите злополуки, както времето за вземане на решение са намалели значително. 

 

Розите са били високо ценени през вековете в цял свят поради техните лечебни качества, балансиращата природа на техния аромат и багрите на техните цветове. Те носят романтика и наслада, чистота и радост. Розите символизират страстта, разбирателството и разкоша. Ароматът на розовото масло е ароматът на любовта. 

I ИСТОРИЯ И МИТОВЕ

Никой не може да каже дали розата идва от Китай, Индия или Персия, тъй като тя е много стара - следи от рози са намерени във вкаменелости на повече от 25 милиона години. Тя е била част от нашия живот и легенди от древни времена. Името на Дева Мария е включвало думата "роза" в много случаи.  Например "Мистичната роза" и "Кралицата на свещената розова градина". В съставките на мирото неизменно влизало розово масло. В древна Гърция розата била символ на богинята Афродита. В древен Рим розата била свързвана с Адонис и Венера. В Индия богинята "Великата майка" била известна като "Свещената роза". В древен Китай червената роза била наричана "Цветето на богинята". След многото светци, за които се твърди че били благоуханни, била и Света Роза, която естествено ухаела на рози. 

Родното място на култивираната роза най-вероятно е Северна Персия, на Каспийско море или Фаристан - на Персийския залив. Древните персийци наричали розата "гюл" или "Цветето" с главна буква. Тя става символ на Персия (днешен Иран). Розите украсявали щитовете на нейните воини. С розова вода се поръсвали гостите за добре дошли, като този ритуал съществува и до ден днешен. Тя била приемана като напитка, подправяна с канела и захар и добавяна към много деликатеси. Провинция Фаристан плащала годишен данък от 30 000 шишенца розова вода на Багдадската хазна. В златните времена на Багдад, строителите на джамии смесвали розова вода (и мускус) в хоросана и когато обедните слънчеви лъчи нагрявали стените се излъчвал невероятен аромат. В същото време Персия изнасяла розова вода в Китай, Йемен, Египет и Испания.  През 1684 след като посетил Персия Кампфър писал за производството на розово масло. "Розите на Шираз са удивителни, защото по време на дестилацията отделят мазно вещество, подобно на масло, наричано розово масло. Тази субстанция се цени повече от златото и няма парфюм на света по-сладък и по-прекрасен." 

От Персия розата се разпространява през Месопотамия до Палестина и през Мала Азия до Гърция и Италия. Няма съмнение, че розите, използвани в древността, са били култивирани. Сортовете били малко на брой, но изглежда римляните са култивирали Червената провансалска роза (Rosa gallica) още известна като Френска роза. Думата роза идва от гръцката дума за червен - "родон". Розите в древността били с тъмночервен цвят, откъдето идва и предположението, че са изникнали от кръвта на Адонис.

Египтяните използвали много розово масло в техните светски и религиозни церемонии, а също и за мумифициране. Следи от рози са намерени в египетски гробници. Клеопатра спяла на възглавница, пълна с розови листенца и се къпела с розова вода. Нейните любовни завоевания били подпомагани от ароматни есенции. Тя съблазнила Марк Антоний като напоила платната на нейния кораб с розово масло и покрила стаята си с дебел килим от розови цветове. 

Римляните също не щадяли цветовете на розата. Хораций споменава за употребата на рози на пиршества за украса, разхвърляни по пода и дори във виното на заможните римляни. На булките и младоженците слагали венци от рози, а също и на изображенията на Купидон, Венера и Бакхус. Рози били разпръсквани на празниците на Флора и Химен, пред победителите, пред техните колесници и на носовете на техните бойни кораби. Римляните също носели венци от рози по време на угощения, като превантивна мярка срещу напиване. Розите са били слабост на император Нерон, който харчел еквивалента на $160 000 за розово масло, розова вода и розови цветчета за една нощ за себе си и своите гости. На погребението на своята съпруга през 65 от новата ера е бил използван повече парфюм "отколкото можело да се произведе за една година".

Елините смятали аромата на розата за освежаващ и ободряващ уморения ум. Те подправяли виното си с рози, за да предотвратят махмурлук, разпръсквали вази, пълни с рози на техните пиршества и оргии. Червена роза е изобразена в палат отпреди 4000 години в Кносос, Крит. Розата е в основата на много легенди. Най-старите данни за нея могат да бъдат намерени в "Илиада" и "Одисея" на Омир. Древногръцката поетеса Сафо избира розата за Кралица на цветята. Някога е имало обичай да се окачва роза над масата за вечеря като знак, че всичко споделено ще остане тайна. Дори сега гипсовия орнамент в средата на тавана се нарича "розетка".

II ДЕСТИЛАЦИЯ

Въпреки че розата е била високо ценена от зората на историята, методът за съхраняване на нейния аромат бил потапяне на цветчетата в масло, за да бъде извлечен аромата под формата на помада. Розовото масло (Oleum Rosarum, Ol. rosatum or Ol. Rosacetum) на древните не било летливо масло, а тлъсто масло, напоено с аромата на розата. До много скоро се смяташе, че дестилацията е била изобретена от най-известния персийски лекар Авицена през 10-ти век. В археологически музей в Пакистан, обаче, е бил открит глинен дестилационен апарат, датиран на 3 000 години преди Христа. С това доказателство се оказва, че  дестилацията е много по-стара, отколкото се вярваше преди. Също така е вероятно древните египтяни и юдеи да са познавали тайните на дестилационния процес. 

Независимо какъв е произхода на дестилацията е сигурно, че Авицена е открил парната дестилация. Розовата вода, която събирал се смята за първия съвременен парфюм. Предполага се, че розата е била първото цвете, подложено на дестилация. В началото ароматните води били единствения продукт на дестилацията, докато мазната субстанция била изхвърляна като "нечистотия". С изобретяването на кондензатора около 1150 година, маслата били нарочно отделяни от парите. Те били продавани като съставки за парфюми и около 1500 година се ражда отрасъла добив на етерични масла.

Дълго време розовата вода била по-ценена от самото масло. Легендата от епохата на Великите Моголи разказва, че розовото масло добива популярност след сватбеното тържество на принцеса Нур-Джихан и императора Джихангуир. Каналите на градината били напълнени с розова вода, която огряна от слънчевите лъчи отделила етеричното масло на повърхността. То било събрано и се оказало, че е прелестен парфюм. От този ден нататък розово масло станало много търсено. Това поставя началото на производството на розово масло в Персия и около 1612 година и много преди края на 17-ти век дестилационните фабрики на Шираз работели под пълна пара. Първото споменаване на персийското розово масло прави Кампфър през 1684 година, който споменава износа за Индия. 

III РОЗОВО МАСЛО 

Розовото масло (на английски - rose oil, rose otto или rose attar) се извлича от венчелистчетата чрез парна или водно-парна дестилация. Етеричното масло, на което се дължи аромата на розата се намира в цветовете и листата, като венчелистчетата са основната секретираща част на цвета.  

Розовото масло е бледожълто на цвят, понякога със зеленикав оттенък. Има силен мирис на свежи рози, който може да се опише като сладък, цветист, женствен, богат, топъл, изкушаващ и опияняващ. Горната, средната и долната нотка на маслото са силни. Когато се охлади, маслото се превръща в прозрачна мека маса, която отново се втечнява от топлината на ръката. Точката на втвърдяване на българското розово масло е между 16.5º и 23ºC. Повечето експерти смятат, че масло, което се втвърдява при по-ниски температури (все пак в определни рамки) е с по-високо качество, тъй като съдържанието на стеароптен е по-ниско, а процента на ароматните алкохоли е съответно по-висок.

Розовото масло е най-малко токсичното от всички етерични масла. То не дразни кожата и може да се използва преди излагане на слънце. Не трябва да се използва по време на химиотерапия и не е препоръчително да се използва по време на бременността или през първите три месеца ако има опасност от спонтанни аборти. Според ароматерапевта и фармаколог Тони Балакс розовото масло не може да предизвика аборт и може да се използва по време на бременността. 

Химическият състав на розово масло е следния:

Монотерпени: стеароптен (16-22%), α-пинен (0.5-0.73%), β-пинен (<1%), α -терпинен, лимонен, мирцен, оцимен, p-цимол, камфен

Сескитерпени: β-кариофилен (03%)

Алкохоли: гераниол (11.87-19%), цитронелол (33.45.04%), етанол (1.43- 5.14%), нерол (3.6-10%), линалоол (0.54-3%), изо-борнеол (0.4%), хептанол, октанол, ноналол

Алдехиди: нерал (0.5%), пентанал ((<1%), 3-хексенал, гераниал, октанал, бензалдехид

Естери (2-6%): цитронелил ацетат (0.5-0.72%), геранилацетат (1.23- 1.6%), нерил ацетат (0.04-0.06%), хексил ацетат

Оксиди: цис-розов оксид, транс-розов оксид

Съставът на розовото масло е доста променлив, като това се дължи на множество фактори, като вида на цвета и мястото на отглеждане. Розовото масло от растения, израснали в по-студен климат съдържа много голям процент от восъчната субстанция стеароптен, която е без мирис и няма стойност за парфюмната индустрия. Гераниол и цитронелол са основните съставки на розовото масло в процентно отношение. Цитронелолът представлява около 35% от маслото. Гераниолът, който може да присъства до 75% се среща също в маслата от палмароза, цитронела, лавандула, нероли, петигрен, иланг-иланг, лимонова трева и някои евкалиптови масла. В индустриални количества се добива от маслата от палмароза и цитронела и често се използва за фалшифициране на розово масло.

Приемливо синтетично розово масло не може да бъде получено само чрез смесването на ароматни химикали. Част от натуралното масло винаги трябва да участва в композицията. Биеща на очи (или по-скоро на нос) разлика между натуралното и синтетичното масло е, че второто силно мирише на йод.  Докато розата извлича своя аромат от над 283 съставки, синтетичния аромат просто възпроизвежда доминиращите съставки, като пропуска неуловимата изтънченост на истинското розово масло. Природата не може да се копира. След като веднъж сте се насладили на аромата на истинското розово масло, никога няма да приемете синтетично в замяна.

Други продукти, получени от розовите цветчета са розово абсолю, розов конкрет и розов хидрозол. Розовият конкрет се извлича чрез разтворители, в България - петролеев етер. Той е червено-оранжева, восъчна маса и има типичния аромат на розата. С извличането на разтворителя се получана розово абсолю, което е тъмножълто-оранжево до червено на цвят. От конкрета може да се добие 60% абсолю. Екстракцията изисква около 1 000 кг цветове за добива на 1 кг абсолю, което обяснява по-ниската цена. Ароматът на розовото абсолю е почти точно копие на уханието на цветето. Розовото масло, обаче, е с много по-силен аромат и с по-високи нотки и се смята за по-висша класа. Докато за производството на розово масло се използват свежи цветчета, за конкрета, абсолюто и хидрозола могат да се използват и сухи. Абсолюто намира широко приложение в козметичната и парфюмерийната индустрия. Розовият конкрет се използва при кожни проблеми. Докато розовото масло съдържа само натуралните съставки на розата, розовия конкрет и абсолю винаги съдържат следи от разтворителя, следователно те не са подходящи за ароматерапията при третиране на физически проблем. Те обаче са отлични за психотерапевтични цели. Вторичен продукт от дестилирането на етерично масло е розовата вода, също известна като хидрозол или хидролат. Тя съдържа 0.2 - 1.1 % етерично масло и трябва да е бистра и безцветна.

IV БЪЛГАРСКО РОЗОВО МАСЛО

Първите рози били донесени в Тракия от завръщащите се войници на Александър Македонски. Белгийски хроники споменават, че през 1210 година кръстоносци видели големи района с рози близо до Одрин. Не е ясно обаче, дали самите кръстоносци не са донесли розите в този регион. Турският географ и пътешественик Хаджи Халифа пише за розовите градини, които видял край Одрин през 1652. Предполага се, че споменавайки Одрин, той има предвид и Розовата долина, тъй като по това време България е била част от Османската империя. Розите били внесени в този регион от Кашан, Персия през Дамаск, Сирия. Предполага се, че култивирането на рози било въведено в Розовата долина от турски съдия. Той имал огромни градини с ароматни рози. През 1593 година Султан Мурад III наредил на съдията да отглежда рози за нуждите на неговия палат. 

Климатичните условия на Казанлъшкия регион се оказали много по-благоприятни, отколкото в страната на нейния произход. Въведената оригиналната технология за засаждане на рози се оказала толкова добра, че розови храсти били изнасяни за Руската и Османска империя. Влажността на въздуха и облачността допринесли за получаване на рози, с високо съдържание на етерично масло. С времето хората започнали да прилагат двойна и многократна дестилация. Това уникално българско въведение в технологията било тествано по аналогия с метода за дестилиране на ракия. Новата технология, подобрените дестилационни казани и новата техника за охлаждане имали за цел да извличат розово масло, а не розова вода. Така за първи път розовото масло става главния продукт на дестилацията и резултатът бил масло с ненадминато качество, непознато досега.

Новият продукт - българското розово масло - скоро станало известно по света. То било посрещнато много добре от новите парфюмерийни и козметични индустрии, процъфтяващи в Европа по това време, докато Ориента все още се вълнувал предимно от розовата вода. За целите на транспортирането били създадени специални калайдисани медни съдове в дървени опаковки, наречени конкуми. Така наречените мускали, направени от мед или стъкло, също в дървени кутии, били използвани за по-малки кооличества. Тези интересни артикули можете да видите в Музея на розата в Казанлък, създаден през 1969 година, както и стари дестилационни съоръжения, етикети, шишета, снимки, документи, сертификати и други. 

Първото розово масло в България било дестилирано около 1655 година. През  1820 година в Казанлък се създава първата розотърговска къща на Дончо Папазов, а градът става център на българското розопроизводство. През 1849 френският посланик в Одрин споменава за производството на розово масло в Казанлък и Карлово. Годишният добив на розово масло бил 1 000 кг до 1878 - годината на Освобождението. Българското розово масло спечелило златни медали на световните изложения във Виена (1873), Париж (1875), Филаделфия (1876), Чикаго (1893). През 1905-1916 България била водещ производител на розово масло с 89% от всички розови насаждения в света и годишен добив от 5 400 кг розово масло. През 1919 цялата продукция била предоставен на САЩ срещу доставка на храни. През 1980 година България е произвела 70% от розовото масло, като добива спада до 30% през 1990-те. Днес България произвежда 40% от розовото масло с перспектива за нарастване до 55%. През 2001 година България е изнесла 1 200 кг розово масло, от които почти 60% са отишли в страните от европейския съюз и 35% в САЩ.  

С нейната 350-годишна традиция в производството на розово масло, българското розово масло е признато за най-качественото розово масло. То е вечно. Конкум българско розово масло, произведено през 1940-те днес струва повече от $20 000 и се намира трудно. Търсенето за българско розово масло все още е по-голямо от неговото предлагане. През 2001 година купувачите са платили по-висока цена за продукта, като цените са стигнали $3 800-4 200 за килограм, в сравнение с $3 400 предходната година. За сравнение турското и френското розово масло се продават за $2 800. Главната причина за високата цена на "течното злато" на България е много ниския рандеман, който е около 100 пъти по-нисък от средния рандеман на повечето етерични масла. За добива на 1 капка розово масло са необходими 30 рози, а за 1 кг  - 3000-4 000 кг розови цветчета. Като се има предвид това, фактът че розовото масло е 50 пъти по-скъпо от другите масла е разбираем. Поради високата си цена то не се използва често от обикновения потребител, но е много ценно за ароматерапията и за парфюмерийната индустрия. Трябва да се признае обаче, че розовото масло е силно концентрирано и са необходими много малки количества. 

Понастоящем има около 1 000 вида в рода Роза в семейство Розоцветни, но най-важни за добива на етерично масло са Дамаската роза (Rose Damascena) и Червената роза (Rosa Gallica).  Около 20 000 сорта са били селектирани на базата на тези два вида. Култивираната в България роза се е установила като нов сорт - Казанлъшка роза (Rosa kazanlika V.Top). Това е основния сорт за добив на етерично масло. Това е малък, бодлив храст с височина от 1.5-2.5 метра с розови и много уханни цветове. Бялата роза (Rosa Alba L.) е другия вид, който вирее в България, но нейното масло е с по-ниско качество и се използва предимно за отделяне на розовите насаждения. 

В България има 1 300 хектара розови насаждения, повечето от които в Розовата долина. Почвите в този район са дъблоки и водопропускливи - чернозем, алувилано-ливадни, с достатъчно хумус. Климатът в Розовата долина е преходен между умерено-континентален и преходно-континентален. Дъждовните дни са много и това удължава периода на цъфтене, потиска изпаряването на маслото, като в същото време увеличава добива на масло и подобрява неговото качество. Отсъствието на интезивно слънцегреене предотвратява нежелателното освобождаване на летливите ароматни съставки от цветовете. Восъчният пласт е тънък, но растението не се стреми да го направи по-плътен, за да се защити от силните слънчеви лъчи. Това обяснява по-ниското съдържание на стеароптен в българското розово масло.

Пъпките започват да се формират през март,  развиват се през април и обикновено започват да се отварят около 10-15 май. Цъфтят от средата на май до средата на юни. Брането се извършва на ръка и започва в 5 сутринта и трябва да се преустанови преди 10, освен ако денят не е облачен. След изгрев слънце съдържанието на етерични масла в цветовете спада до 30% поради изпарението. Розоберът продължава 20-25 дни. Повече от 2000 души са ангажирани с брането на розите всяка година. Един опитен розоберач може да събере до 50 кг на ден, от които се произвеждат около 10 мл ценно масло. Събраните цветове трябва да се обработят в рамките на 24 часа. След дестилацията цветът може да се използва за изготвянето на слабителни средства, като тор за розовите насаждения или за фураж. 

Добивът на розово масло е между 0.0099% и 0.062%, така че средния добив е  0.030-0.035%. Добивът на свежи розови цветчета е между 100-800 кг на декар, а средния е 350-400 кг. Ако съдържането на есенция в цветчетата е 0.04-0.05%, добивът на етерично масло от декар е 80-100 грама на декар, но с новите сортове и оптимални условия, цифрата може да скочи до 140 грама на декар.

Розовата долина винаги е очаровала хората с нейната красота. Големият писател Иван Вазов е дал израз на емоциите, които пейзажа на Розовата долина поражда в него през 1886 година.

"Но и сега тя колко е прекрасна! Колко сила и фантазия природата-магесница е похарчила, за да окичи пролетното й рухо! Старозагорското поле учудва погледа с богатствата си и с неизмеримостта на хоризонта си; Казанлъшката долина го омайва с разкошната си пъстрина и величественост. Там естеството е гений благодатен, тук е поет. Додето ти стига окото, гледаш бляскаво зелени ливади, нежни кадифени морави, живописни ландшафти, гюлови градини, вече заруменели и заблагоухали, пресни поляни, през които ручат бистри планински бари, и всичко това прошарено с купове горици от кестени, орехи, сливи, череши, круши, дрянове, ябълки, вишове, празнично разцъфтели, а през средата на тая панорама между върбалаци и шумящи брястове, вие се млада Тунджа и шари чудни меандри по зелената равнина. В дъното на картината - Стара планина: верига исполинки върхове, които се къпят в синьото небе: а далеко на запад мръщи се халосаният Юмручал, забулен от снегове и облаци, като Олимпът на някой балкански гръмовержец. Щастливите елисейски поля, турени при предела на Бореевото царство! А след петнайсет дни тия нежни зеленини някоя вълшебница ще засипе с росни трендафили и из въздуха ще се залеят благоухания, заедно с песните на тъмнооките берачки, увенчани с пресни рози, като старовремските гъркини от Пафос и Цитера по венерините празници …  "

Вие също можете да се насладите на великолепието на Розовата долина, ако посетите Казанлък по време на Празника на розите в началото на юни. Той води началото си от тържествата, провеждани в началото на розобера. За първи път се провежда през 1903 година. Празникът започва с избиране на Кралица на розата и и нейното коронясване. Всички гости могат да участват в шествията по улиците на града и в ритуалния розобер, придружен от традиционни песни, танци и много деликатеси.

 

V ТЕРАПЕВТИЧНИ КАЧЕСТВА

Розите са били използвани в традиционната медицина на древните китайци, индийци, персийци, араби и т.н. От векове чистото розово масло е използвано за лечение, хармония, романтика и наслада. Розите били отглеждани в манастирските градини, заради техните лечебни качества и са били важна част от Материя медика. То е било известен афродизиак в продължение на векове. Древната традиция розови листенца да се разпръскват на брачното ложе и да се използват в сватбени церемонии съществува и до ден днешен. През 16-ти век по време на бубонната чума във Франция Нострадамус приготвял "розови хапчета", които съдържали розов цвят, карамфил, ирис, кипарис... За същата цел в Италия алхимикът Алексис от Пиемонт предписвал смес от 18 билки и розата била една от тях.  

Доказано е, че розовото масло има следните въздействия върху човешкото тяло: антидепресант, противовъзпалително, антисептично, антиспазматично, противовирусно, афродизиак, обезболяващо, стягащо, бактерицидно, цикатризиращо, жлъгегонно, холеретично, пречистващо, диуретично, стимулиращо менструацията, кръвоспиращо, чернодробно, слабително, муколитично, стимулиращо раждането, седативно, стомашно, спазмолитично, тонизиращо, противоглистно

Глава: Розата помага при главоболие и проблеми с очите (розов хидрозол), ушите, гърлото и зъбите; мигрена, махмурлук, очни инфекции, конюнктивит, блефарит, стоматит, гингивит, зъбобол, кариес, пулпит, афти, възпалено гърло, тонзилит, ларингит, отит, трахеит, сенна хрема

Храносмилателна система:  Има успокояващ ефект върху стомаха, когато има емоционален стрес, помага за изчистването на храносмилателната система, успокоява възпаленията, стимулира отделянето на жлъчка; липса на апетит, анорексия, булимия, задръстване на черния дроб, гадене, повръщане, камъни в бъбреците и пикочния мехур, чревни паразити, запек, гастрит, язва на дванадесетопръстника, пептична язва, проблеми с бъбреците, холецистит, проблеми с далака, жълтеница, ентерит, хемороиди, хепатит, атонична диспепсия, колики,  холангит, стомашни болки, синдром на раздразнените черва

Ендокринна система: Балансира хормоните, помага за регулиране на менструални проблеми

Кръвообращение: Подобрява общото кръвообращение, тонизира вените и артериите, разширени вени, тонизира сърцето и капилярите, склероза, кръвотечения, световъртеж, сърцебиене, проблеми с кръвоносните съдове, проблеми със сърцето, високо кръвно налягане

Нервна система: Подобрява концентрацията, слаба памет, безсъние, тревога, разсеяност, меланхолия, апатия, кошмари, депресия, следродилна депресия, заекване, раздразнителност, умствена умора,

Отделителна система: цистит, уретрит, вагинит, вулвовагинит

Репродуктивна система: Розата се смята за въплъщение на женствеността.  Хипократ препоръчвал розата в акушерството. Балансира нередовна менструация, успокоява и облекчава проблеми с матката, добро средство за поддържане на репродуктивните органи; еректилна дисфункция, стерилитет, фригидност, афродизиак, ПМС, аменорея, дисменорея, менопауза, проблеми с яйчниците, проблеми с матката, напрежение по време на менструацията, подобрява вагиналната секреция (особено след менопауза), ендометриоза, левкорея, подходящо за жени, които са имали спонтанни аборти, подпомага зачеването

Дихателна система: Успокоява възпаления, астма, кашлица, белодробни  абсцеси, инфекции, туберкулоза, бронхит, настинка, грип, синузит, пневмония

Кожа: От векове розата е била свързвана с женската красота и оттук с грижата за кожата. Има тонизиращ и стягащ ефект върху капилярите, което я прави подходяща за намаляване червенината. Има пречистващ, почистващ, успокояващ и антисептичен ефект; подходящо за всички видове кожи особено суха, зряла, възпалена и чувствителна, напукана и отпусната; екзема, бръчки, акне, белези, спукани капиляри, алергичен дерматит, дерматоза, алергия, херпес зостер, изгаряния първа и втора степен, лъчеви изгаряния, порязано, некроза, псориазис, циреи, пигментни петна, стрии, инфектирани рани, обрив, отоци,  импетиго, скарлатина, суха и тънка коса, дълбоки рани, подпомага регенерацията на клетките

Психология: Основно масло за сърдечната чакра, подсилва и позволява на енергията на любовта да се разпростре към един човек или към всички хора, добро когато сърцето е било затворено от мъка. Подхранващо, помага при депресия, шок, мъка, разбито сърце, успокоява гнева, успокоява емоциите, особено депресия, фрустрация, ревност и негодувание, завист, омраза, вина, подозрение, пристрастявания, агресия, гняв, апатия, тежка загуба, отпадналст, амнезия вследствие на шок, деменция, шизофрения, маниакална депресия, преживяно насилие, самотност, избухвания, страх от неполучаване на любов, страх от смъртта, страх от сексуалността, страх от отпускане, нещастие, пасивност, разкаяние, самообвиняване, отказ от емоции, умствена умора, тъга и негативизъм, емоционален срив и други проблеми, свързани със стреса. Чудесен аромат за медитация, креативност, концентрация, задоволство, щастие, радост и мир. 

Розовият хидрозол със сигурност е по-достъпен начин за поддържане на кожата. Той има омекотяващ и охлаждащ ефект върху възпалената кожа, тонизира и има антисептичен ефект. Най-подходящ е за чувствителна, суха и деликатна кожа и подобрява някои форми на дерматит. Розовата вода се оказва много ценна като антисептик при очни инфекции, конюнктивит и възпалени очи. Други действия - освежаващо, противовъзпалително, регенериращо, хидратиращо. Може да се използва за възпалено гърло. Превъзходно средство за почистване на кожата, в освежаващ спрей за тялото и лицето или в аромалампа. Отлично за бебета. 

VI ПРИЛОЖЕНИЕ

Българското розово масло е първокласно етерично масло. То има най-високата честота (320 Hz) от всички етерични масла, което означава, че ароматните молекули при инхалации или намазване могат бързо да проникнат в тялото, като бързо изпълват с енергия всяка клетка и внасят хармония, равновесие и красота. Помнете че, с оригиналното розово масло, с малко количество се постига много.

Розовото масло може да се добавя в масажни масла, масла и кремове за лице и може да се използва за вани или душове, за инхалации и гаргари. Ако искате да се насладите на сладкия аромат капнете една капка в аромалампа или налейте малко розова вода. При безсъние капнете на кърпичка и поставете близо до възглавницата. За да си направите сами парфюм смесете 5 капки розово масло с 20 капки жожоба. За медитация сложете съвсем малко на челото, гърлото и сърдечната област. За да внесете красота и настроение сложете изсушен розов цвят в красива купа и напръскайте с малко розово масло.  

За масажно масло или масло за лице използвайте 5 капки на 10 мл растително масло. За компрес добавете 1-2 капки към 1 литър вода. Оставете компреса да действа около 10 минути и отново навлажнете. За парна баня кипнете 1 литър вода, налейте в купа и добавете до 5 капки розово масло.

По време на раждане вдишването на роза и жасмин от аромалампа помага за успокояване между контракциите и облекчава болката. Или просто изтрийте лицето и тялото с розова вода и ли нероли за освежаване. Розата има очистващ ефект върху матката. Смята се, че улеснява раждането на големи бебета. 

Някои ароматерапевти стигат по-далеч. В зоопарка в Денвър маймуните редовно се третират с етерични масла, а белият равнец и розата са любими на Сали. Те карат 36-годишната "дама" да се движи като дете. За домашни любимци розовата вода може да се използва в успокояващ спрей или вместо дезодорант за животното или къщата. Помага и при кожни възпаление.

В Япония, където има традиции в прилагането на ароматерапията в работна среда, розовото масло се използва за повишаване на ефикасността по време на работни срещи и подобряване качеството и скоростта на вземане на решения.

Розовото масло се съчетава чудесно с масла, извлечени от други цветя като жасмин, лайка, индрише, лавандула, иланг-иланг, нероли както и с бергамот, салвия, мандарина, пачули, сандалово дърво и бензое. Моята любима комбинация е роза, сандалово дърво, мандарин, иланг-иланг и бензое.

Персийците вероятно са били първите, които изследвали кулинарния потенциал на розовата вода, като я смесвали с овнешка лой и така подправяли храната. Те също изобретили марципана, направен от смлени бадеми, захар и традиционно ароматизиран с розова вода. Арабите и индийците я използвали за приготвянето на сладки напитки и десерти. Други кулинарни висоти в които е включена розовата вода включват локума, който е на повече от 500 години. През 19-ти век Американски шейкъри произвеждат есенция на базата на двойно-дестирилана розова вода, която е бил толкова популярна, колкото ванилията днес. В България розовия цвят се използа за изготвянето на розов мед, конфитюр, ракия  и ликьор. Два ликьора ('L' Huile de Rose' and 'Parfait Amour'), произеждани във Франция също използват розов цвят като основна съставка. 

Чистото розово масло е присъствало в много скъпи парфюми откакто е бил направен първия спиртен парфюм. Унгарската вода бил направен през  1370 година за Елизабет Унгарска. В момента купувачите на българско розово масло включват парфюмерийни фирми като Шанел, Ив Сен Лоран, Кристиан Диор, Ести Лодер и  американската International Flavours and Fragrance. Имайте предвид, обаче, че днес около 80% от парфюмните съставки са синтетични. Розовото масло е част от един от най-популярните парфюми на всички времена Шанел No5 - единственото, което Мерилин Монро обличала преди лягане. Днес шишенце от  парфюма се продава на всеки 30 секунди.

Розата си е роза, но тази, която расте в космоса може да е по-приятна за носа. По време на мисията на совалката през 1998 година изследователите открили, че цвете, растящо в космоса дава малко по-различно етерично масло. Полученият аромат бил вложен в производството на 2 търговски продукта: парфюм на Шисейдо, "Дзен" и спрей за тяло на Юнилевър "Импулс". Резултатът бил тотален хит. През 2003 година експериментът бил повторен на борда на совалката "Колумбия". Производството на нов аромат се посреща възторжено от парфюмерийната индустрия, в която са вложени милиони.

Независимо дали расте на земята или в космоса розата винаги ще бъде Кралица на цветята и ще продължава да ни очарова. 

 

Библиография

Курс за ароматерапевти към Northwest College for Herbal and Aromatic Studies, Jade Shutes 2005

И още ...

1. Основни ароматни растения. 19 модерни методи за култивиране от проф. Йордан Янкулов, 2000

2. Наръчник по ароматотерапия от д-р Румяна Денкова, д-р Веселин Денков, 1999

3. Билки и билколечение от Гео Нешев, Илия Ланджев, 1994

4. Ароматерапия или лечебната сила на природните аромати и етеричните масла от д-р Росица Георгиева, 2004

5. Лечение с масла от Анастасия Семьонова, Олга Шувалова, 2000

6. Ухания и здраве от Робърт Тисеран, 1988

7. Изкуството на ароматерапията от Робърт Тисеран, 1977

8. Магията на ароматите от Гизела Краал, 1999

9. Празници на ароматите в банята от Гизела Краал, 1999

10. Фън Шуй ароматерапия от Джейми Лин, 1998

11. Лечебната сила на ароматерапията от Хаснайн Валджи, 1996

12. Ароматерапевтични решения от Вероника Сибли, 2003

13. Уханна аптека от Владислав Бруд, Ивона Конопацка, 1998

14. Библия на ароматерапията от Даниел Риман, 1991  

15. Енциклопедия за ароматерапия на Блумсбъри от Криси Уайлдууд, 1996

16. Уханния за ума от Валери Ан Уърууд, 1995

17. Безопасност по време на бременността от Тони Балакс, Международен журнал за ароматерапия 4 (Пролет 1992)

18. Парфюм от Никола дьо Бари, Жорж Вендри, Маите Тюроне, 1998

19.  www.bulgarskarosa.com

20.  www.botanical.com

21.  www.roseotto.com

22.  www.rosemagazine.com

23.  www.space.com

24.  www.rose-festival.com