Петя Пеева, гр. Бургас 8000, GSM: 0887 634891, aromarelax@abv.bg

Посетете ни във Фейсбук

За безплатна информация за нови статии, промоции и продукти от AROMARELAX.EU, моля въведете вашето име и валиден имейл.orange.jpg
Начало Биокозметика
ВНИМАНИЕ: Този сайт дава обща информация за ароматерапията и масажните терапии и не заменя консултацията със специалисти!!! Авторката не носи отговорност за проведено самолечение!!!
Биокозметика Печат Е-мейл
Предлаганите процедури за лице вижте в Цени - Био и натурални терапии за лице (най-отдолу)
Предлаганите козметични масажи на лице вижте в Цени – Масажи

Биокозметика и ароматерапия. Още веднъж за истинската козметика
Биокозметика  Биокозметика  Биокозметика
ЗА КЛИЕНТА С ЛЮБОВ! Дълго време изпитвах съжаление към хората, които усърдно мажат лицето си с минерални масла, формалдехид, антифриз и други „иновации” на съвременната химия. В същото време от 15 години за масаж на тялото за моите клиенти използвам най-доброто, което природата може да предложи – студено пресовани растителни масла и дестилирани етерични масла. Това противоречие доста ме притесняваше – тялото се обгрижваше с по-качествени продукти от лицето. Затова през 2008 г. завърших чудесен курс по козметика, за да мога да предлагам грижа от висока класа и за кожата на лицето. Какво отличава природната козметика от конвенционалната – невероятното усещане, видимо подобрение още от първата процедура, дълготрайния ефект върху кожата, липсата на дразнене, грижа и за психиката, възможност за създаване на индивидуален продукт за всеки клиент според моментното състояние на кожата, сезона и т.н.
В терапиите за лице, шия и деколте се използват „живи” продукти - био и натурални растителни и етерични масла, билки, хума и други природни продукти без консерванти, оцветители, ароматизатори, минерални масла и други канцерогенни вещества. „Жива” усещате и кожата си след това. Биопродуктите са сертифицирани. Предимствата на био и натуралните терапии:

 • Дълготраен резултат без нежелани ефекти
 • Абсолютна грижа – молекулите на етеричните масла преминават през кожата
 • Невероятно мека и съживена кожа
 • Пълен релакс с вълшебните аромати
 • Индивидуален подход към всеки клиент
 • Масажът с „живи” продукти не е просто масаж, а преживяване

И така, ако е време да предложите на кожата си продуктите, които тя разпознава като friendly, ето какви са възможностите на ароматерапията: 
Програми за:
 • Чувствителна кожа и алергии
 • Хидратация
 • Мазна и проблемна кожа
 • Суха кожа
 • Нормална кожа
 • Тонус
 • Подхранване
 • Anti-age
 • Депигментация
 • Детоксикация
 • Кожни заболявания - розацея, спукани капиляри, купероза, екземи и дерматити, акне
 • За мъже
 • И други програми по ваш избор

От предлаганите процедури най-голямо внимание заслужава козметичният масаж. Докато маските, пилинга и подхранването с крем и серуми могат да се прилагат и в домашни условия, автомасажът на лице е неудобен за прилагане и не носи същото удоволствие. Той включва лице, шия и деколте (кожата на шията и деколтето старее по-бързо и не бива да се пропуска) и професионалистите препоръчват серия от 10-15 масажа два пъти в годината. Ако не разполагате с това време, вариант е да се възползвате от пакетите масаж на тяло и лице за 90 минути. Козметичният масаж с правилните продукти подобрява микроциркулацията, изчиства токсините, забавя образуването на бръчици, премахва отоците, стимулира образуването на колаген. Изключително релаксиращата и приятна процедура е позната от дълбока древност. Що се отнася до удоволствието, всички апаратни процедури й дишат прахта.

БИО – НОВО ИЛИ СТАРО? Доскоро понятието биокозметика беше нещо ново и екзотично. Сега вече на българския пазар има повече от десет марки биосертифицирана козметика, всички са чували за парабените (и се радват на надписа „без парабени” или „без консерванти”) и в общи линии имат представа какво отличава тази козметика от обикновената. Всъщност биокозметиката и биохраните не са нищо ново, а връщане към изчезналите през последните години (благодарение на „напредването” на технологиите) традиционни храни и разкрасяващи средства. Милиони години човечеството е оцелявало с храните, предоставени от природата и се е лекувало с билките от природата. В лабораторни условия човек не само не може да създаде нищо повече от вече създаденото, но и не може да създаде нещо близко до това. Примери много. Тонове парфюми могат да избълват лабораториите, но нито един такъв парфюм не може да има лечебни качества и въздействие върху нервната система. Да не говорим да предпазва от чума, както е било в Средновековието. Най-скъпото етерично масло на света – розовото, до ден днешен не може да бъде възпроизведено в лабораторни условия. Затова големите производители на парфюми продължават да търсят българското етерично масло. Що се отнася до другите съставки в парфюмите – описанията нотка на сандалово дърво, ирис, здравец означават синтетичен заместител на истинските масла, нищо повече. Ароматът е някак плосък и не създава настроение. Купили сте очакване в красив флакон.

Според данни от последните години генно модифицираните храни не дават обещаните високи добиви, с които нарастващия брой хора бъдат изхранени, а новопоявилите се плевели не могат да бъдат унищожени с нищо. Да не говорим за ниската хранителна и вкусова стойност. Ето защо производители на такива храни масово се връщат към традиционното земеделие. Или към биоземеделието, което всъщност е земеделието от преди години, когато доматите нямаха вкус на найлонови торбички, а в киселото мляко имаше "бациликус булгарикус". Колкото по-рано разберем, че не можем да се правим на Господ, толкова по-добре. Информация по тези теми има много, така че е излишно да се пише повече по тях.

КУПУВАТЕ ЛИ МЕЧТИ? Когато тествате козметика, опитайте се да се абстрахирате от дадените обещания и продадените мечти. Опитайте се да усетите продукта, да усетите кожата си, да усетите положителната емоция. След като сте ползвали продукта известно време, опитайте се да прецените дали обещания ефект е налице. И когато отново тръгнете на лов за крема, обещаващ вечна младост, моментално скриване на бръчките и фините линии (модерно напоследък допълнение към бръчките), помислете колко пъти сте оставали излъгани. Нови технологии, революционно откритие, иновативна разработка, извлек от току-що открито растение в Амазонската джунгла или на самотен остров, общи приказки. Дори смешно. Напредваме в грешната посока. За съжаление същото може да се каже и за медикаментите (за справка според д-р Мария Папазова лекарството лекува, а медикамента пълни джоба на фармацевтичните фирми. Вие какво използвате – медикаменти (ще ги пиете за кръвно до живот) или лекарства (накрая ще бъдете излекувани?) Колкото по-сложни стават и колкото повече различни хапчета се приемат, толкова по-трудно става на организма да постигне  самоизцелението, което е заложено в него. Здравословна храна (в нея са незаменимите за всяка клетка на тялото хранителни вещества), движение, положително мислене, помощ от специалист и здравето се връща. Просто сте се отдалечили от нормата и болестта се е появила, за да се поправите. Не търсете чудеса в хапчето. Чудото сте вие и вашият организъм!

Красиви стилни опаковки със златни капачки, които внушават скъпоценно съдържание или със зелени листенца, които насочват мисленето към нещо натурално. Браво за екипа от маркетолози и рекламисти! Перфектна работа. Но и голямо разминаване между реално съдържание и обявено такова. „Ние сме натурални” – отровата също може да е натурална. „С масло от арган” – точно 2 капки сред океан от нефтопродукти и синтетични парфюми. „Млякото е полезно, затова купете нашия продукт” – в продукта няма истинско мляко. „Сапуни с ароматерапия” – в продукта няма етерично масло, къде е ароматерапията тогава.   

По отношение на вашата красота и здраве е добре да имате повече вяра в себе си. Разбира се двеста години усърдна и скъпа реклама са постигнали своето – при лека кашлица да отидем на лекар, за да чуем мнението му, да си направим малко снимки (и да се облъчим порядъчно), вместо навреме да направим компреси с мед или извара – методи, използвани от години без всякакви странични ефекти (Петър Димков и д-р Атанас Михайлов). Не мога да спра да се удивявам на доверието в хапчето, чието съдържание не можем да разберем и недоверието в билките – използвани от хилядолетия както от хората, така и от животните (защото в гората няма аптека и лекари). Също така ме изумява вярата в незнайното съдържание в иначе красивата опаковка, въпреки че хората или не четат съдържанието или прочитането му не дава адекватна информация.

Някои заблуди от последните години – името на марката е БИО-нещо-си, но няма никакъв сертификат за биокозметика. Фирмата си измисля собствен знак за еко продукция - зелено листенце с подвеждащ надпис. Понякога се слага знак за биосуровина, което означава, че използваната лайка е био, но тя е малка част от целия продукт.  Знакът със зайчето е много мил и приятен, но означава единствено, че продукта не е тестван върху животни. Все пак достойно за уважение е прекратяването на тормоза върху невинните животни в името на нашата красота. Често в козметичните списания грешно се посочват дадени марки за био – винаги търсете знака. Сертифициращите органи не са толкова много, можете да ги запомните лесно. Дано грешката да е плод на некомпетентност, а не на съзнателно подвеждане на читателите. Понякога фирмата кръщава своя серия Organic (английската дума за био). Това не е достатъчно. Пак трябва да има сертификат.

Повечето чужди марки биокозметика са все още скъпи за нашите стандарти. Ако нямате такива възможности, потърсете българска биокозметика или натурална козметика, стига да можете да се ориентирате в съдържанието и да не разчитате само на надписите. За натурална козметика сертификати няма.

През последните години се полагат много усилия (но не за милиони), за да се убедят хората да използват като козметични и лекарствени средства продукти, доказали се през хилядолетията. Пак ще цитирам д-р Мария Папазова – традиционната медицина е доказалата се през хилядолетията, тази на билките и природните средства, а не на медикаментите в аптеката. Алтернативната медицина е тази на съвременната медицина на 200 годишна възраст, която е успешна и незаменима при спешни състояния и неотложни операции, но не и при хронични проблеми. Нещо повече – съвременните медикаменти са предпоставка за увреждане здравите органи и системи, а може би и за появата на нови болести. Третата водеща причина за смърт е медикаментозното лечение. От бюлетина на д-р Рат (на английски език) можете да се информирате за делата срещу фармацевтичните компании, доказаната вреда от някои медикаменти и изтеглянето им от пазара (както и схемата на пускане им на пазара), ГМО храните, подкупите на високопоставени служители, фалшифицираните проучвания, безплатните медицински конференции на Сейшелските острови и други стимули за лекарите, присъдените обезщетения за милиони (за съжаление след спечелени милиарди).

КРАСИВА ИСТОРИЯ
Нефертити  Клеопатра  Папирус
Желанието за красота не е от вчера. А използването на билки и етерични масла за поддръжане на здравето и красотата е познато от хилядолетия. Според бащата на медицината, Хипократ, пътят към здравето е вана и ароматен масаж всеки ден. Хиляди билки и техните лечебни качества са описани в десетки книги от древността. Те са толкова изчерпателни и точни, че се ползват и днес. През 70-те години на миналия век химикът Джузепе Конато предприема пътуване до Червено море, за да проучи древната фабрика за парфюми на Клеопатра край оазиса Ен-Геди. Частично възстановената фабрика разполага с две сушилни пещи, мелници за растенията, две големи вани за мацерация на билките с масло, фурна за приготвяне на мехлеми и чакалня с каменни седалки. Навремето се е издигала кула, откъдето наблюдавали плантациите с благовонни растения около козметичната фабрика. Парфюмите от това време представлявали растителни масла за тяло, приготвяни от смлени изсушени билки, които се накисвали в горещо масло. След това маслото се пресовало през кесия или с преса. Базовото масло основно било onphacium, пресовано от неузрели маслини и почти без аромат. То съдържало малко мазнина и се разнасяло лесно по кожата, без да оставя мазни следи. Във фабриката често се използвали сол от Мъртво море и черноморска луга. Клеопатра използвала розовия цвят в огромни количества в стратегиите си за прелъстяване на мъжете. 

В едно от седемте чудеса на света - висящите градини на Семирамида във Вавилон, растели всички екзотични дървета, цветя и билки, от които се извличали и всички еликсири на козметиката. Семирамида била уподобявана с древногръцката Афродита – класически символ на женската красота и съвършенство. Бор, кедър, хвойна, магнолия, лавър, нар, глиция, нарцис, роза, мимоза, водни лилии, кимион, шафран, бахар, канела и много други растения се отглеждали в градините и се използвали в кулинарията и лечебната медицина.  

В древен Египет фараоните и жените им се къпели в минерални води с балсами и натурални парфюми, познавали са лечебните свойства на глината и мрамора, тръстиката и бамбука, пчелните продукти. Гримирали са се със сенки и бои, извлечени от корите на дърветата, ползвали пудри от семена и билки, от малахит и перли, употребявали сребърни и златни води. Процесът на мумифициране бил гарантиран от лен, праскова, смокиня, нар, прополис, лавър и кедър.

Ето някои интересни рецепти от древността. С масла, мед и розово брашно от розовите листенца, цветовете и тръните се правят маски и превръзки или се масажира лицето с ахати и диаманти, потопени в розовата каша. Императрица Шан Са използвала оризова вода със сусамово или кокосово мляко за разхубавяване. С отвара от сварени фурми и бадеми се маже лицето при настинки и схващане на лицевия нерв.  Накиснати люти чушки в зехтин лекуват гъбички, плешивост и напукани пети. Мадам дьо Помпадур поддържала косата си здрава с отвара от бръшлян. Мария Медичи използвала извлек на репей, овчарска торбичка и синя жлъчка за кожата на лицето и тялото. Със сок от лук и краставица в прясно мляко се мажат луничките. Савската царица разчитала на мехлем от божествената дюля, прясно мляко, мед и восък. Екатерина Велика прилагала следната маска при дерматит – чай от глухарче, бял равнец, планински хвощ и гръмотрън, размесен с глина. Клеопатра поддържала хубавия си тен с пиене на топло мляко с настърган чесън и морков. За хубава кожа Нефертити използвала маска от житни зрънца, сварени в мляко и бира. 

В по-нови времена  голяма заслуга за прилагане на ароматерапията в козметиката има австрийската биохимичка и козметолог Маргьорит Мори. От 1940 до края на живота си през 1968 г. тя организира лекционни турнета из цяла Европа. Открива центрове за ароматерапия в Англия, Швейцария и Франция. Издава две големи книги за ароматерапията. Провежда семинари за специалисти за лечебните възможности на етеричните масла, техните подмладяващи и козметични свойства. Описва психотропните свойства на маслата  – ободряване на съзнанието при преумора, появата на ентусиазъм и енергия, постигане на емоционално равновесие. Тя била първата, която започва да използва етеричните масла за масажи. Тя представя методи за избор и смесване на етеричните масла според диагнозата на всеки един човек .

АРОМАТЕРАПЕВТИЧЕН МАСАЖ НА ЛИЦЕТО. На лицето са концентрирани повече мускули, отколкото където и да е другаде по тялото. Тези мускули ви позволяват да се усмихвате, да плачете и да се мръщите, а всички тези движения изморяват лицевите мускули. Напрежението на лицето е фактор, който допринася за появата на бръчки и нарушено кръвообращение. Натрупаният стрес на лицето обикновено не се усеща в ежедневието, но става явен, когато пръстите започнат да масират и отпускат мускулите. Голямо напрежение се събира в дъвкателните мускули, особено ако често се налага да премълчаваме нелицеприятни истини.

Предимство на ароматерапевтичният масаж е приготвянето на подходяща смес не само за всеки клиент, но и при всяко посещение на клиента според нуждите за момента, състоянието на кожата, емоционалното му състояние, сезона и много други фактори. Така получавате най-доброто за вас, а не един от петте вида масажен крем на марката  – примерно за суха, мазна, чувствителна, изтощена и проблемна кожа. Не влизайте в тези рамки! Не е необходимо. Думата козметика идва от гръцката дума kosmos, което означава хармония. Най-хармоничните съставки могат да се вземат от природата. Днес много фирми добавят по нещо натурално в козметиката си и го изписват с гигантски букви, обратно пропорционално на процентното съдържание. Колкото и негативен да  е този сектор, все пак и там се бележи някакъв напредък – масово спря използването на животински продукти. Продуктите вече не се тестват върху невинни животни. Някои фирми не използват парабени и отново гордо го заявяват на опаковките. Колкото и опасни да са те, те са само една малка част от голямото зло. Що се отнася до хората с алергии и чувствителна кожа, нека не се подвеждат по надписа „хипоалергенен” продукт. Това означава, че вероятността да се получи алергична реакция е по-малка, отколкото с обикновените продукти. Но този продукт действително не помага при алергии, а в най-добрия случай не ги влошава.

Често козметичните фирми „се опасяват”, че хората получават алергии от билки и природни екстракти, затова те „от добро сърце” влагат повече химикали в продуктите си и насърчават хората да не припарват до природна козметика. Измама. Всеки химикал от козметика, храна, бои, замърсен въздух, вода и т.н. се  настанява трайно в телата ни и излизането е само по пътя на разтоварващо хранене или детоксикиращи дни (но не с киснене на краката във ванички, не, трябва да положите  повече усилия). За 15 години работа с етерични масла и билки не е имало случай (при спазване на правилата за употреба) да се появи алергична реакция, въпреки че на теория такава не е изключена. Има масла, които са с по-силно действие и е добре да се избягват от клиенти с по-чувствителна кожа, но повечето могат да се използват спокойно. Друга възможност е човек да има реакция спрямо конкретно масло (често тя може да е психосоматична – свързана с определени асоциации, спомени, преживявания) и тогава това масло не се използва. Дори да се появи дразнене, то ще отшуми бързо и няма да има траен негативен ефект. За целта е задължително е добро познаване на етеричните масла и техните възможности и противопоказания. По-лошо от това да ви направят масаж с готов крем е да ви направят такъв с етерични масла без необходимата компетентност.

Етеричните масла не са просто ароматни субстанции, те са ефикасна комбинация от стотици химически вещества, определени от мъдрата природа, а не в лабораторни условия на принципа проба-грешка. Отделянето на една активна съставка от тази комбинация не подобрява ефективността, напротив. Всеки месец един медикамент се изтегля от пазара, не само защото не помага при дадено заболяване, а защото предизвиква други, далеч по-страшни от третираното. Ако това можеше да се приложи и за козметиката, козметичните марки на пазара щяха да се броят на пръсти. А ако може да се въведе забрана за подвеждаща реклама, не само за козметиката, но и за напитките които обещават щастливо семейство, ако тяхната бутилка е на масата, и щастие, ако карате тяхната нова кола, паузите за реклама щяха да са тихи.

Арома масажът е изключително важен за третиране на кожа, повлияна от стреса. Със сигурност сте забелязали как пагубно се отразяват неприятните емоции върху кожата – тя изсъхва, подпухва, появяват се нови бръчици, има крайно нездрав вид. В такъв момент арома козметиката може да се погрижи както за връщане на еластичността и жизнеността на кожата, така и за смекчаване ефекта от неприятностите. Едно от най-подходящите базови масла при стрес е ухаещото какаово масло, което води до отделяне на ендорфини и съответно прилив на положителни емоции. Както сте забелязали, от стреса постоянно изпитвате жажда. Кожата ви също страда от това. Задължително е да я хидратирате с подходящи продукти, които задържат влагата. Продуктите са изключително важни при кожни проблеми, причинени от емоционални проблеми. Пътят към решаването е не толкова директно третиране на кожата, колкото справяне с емоционалния проблем.

Мъдро правило е да не слагате върху лицето си нещо, което не бихте сложили в устата си. Например всички растителни масла могат да се използват за подправяне на салати или да се приемат самостоятелно при определени заболявания. В Мароко, където се добива, аргановото масло се използва и за храна и за козметични цели. Сусамовото масло е подходящо при стомашни проблеми, за смазване на ставите, така и за аюрведически масаж, където се използва с литри.  Маслото от какао е идеално за зряла кожа и за предпазване от слънцето, но и е чудесен източник на магнезий, когато се консумира под формата на (черен) шоколад. Шипката е източник на много витамин С, който не намалява доори при топлинна обработка (в шипковия мармалад), шипковото масло също – заличава белези и пигментации, заздравява рани. Макадамията е вкусна ядка (продава се и в България), а маслото подхранва кожата, без да я омазнява излишно. Морковът е особено полезна храна за очите, маслото регенерира успешно кожната тъкан Лененото семе е източник на омега киселини, както и маслото. Етеричните масла също са извлечени от растения, билки, семена, корени и подправки. Глупаво е да загърбваме природата и да търсим нещо по-хубаво, по-сложно, по-обещаващо, по-тествано, по-научно доказано, по-стабилизирано.

Още ли използвате тоник със спирт, силни консерванти и есенции, които миришат на черешка, диня, прасковка и други непостижими по природен начин аромати? А защо не розова вода? Българското розово масло, масово подценявано в България, е основна съставка на много известни световни парфюми, включително най-продаваният за всички времена Шанел №5. Всички световни марки включват розовото масло в състава си поради изключителната грижа за поддържане на кожата. Не и ние. Щом е българско, не може да е добро. Не случайно в България козметиката с роза и лавандула се продава основно в курортите. Розовата и другите води, които в момента се продават в България – лайка, лавандула, салвия, маточина и мента са идеални заместители на тоник. Използват се за почистване на лице след измиване или за сваляне на тоалетното мляко, като разредители на маски, например с хума или расул, за освежаване на кожата в горещ летен ден, за подхранване на кожата след плаж, за заздравяване и дезинфекция на рани, в мехлеми, лосиони, кремове и други. В момента розовия и лавандуловия хидрозол се предлагат и с биосертификат.

Етеричните масла имат следните свойства:
 • Проникват в дермалния слой на кожата, където се образуват новите клетки
 • Стимулират и регенерират, ускоряват образуването на здравни кожни клетки
 • Ограничават бактериални и гъбични инфекции, акне  и др. подобни проблеми
 • Успокояват деликатната, чувствителна и възпалена кожа
 • Регулират секрецията на мастните жлези, като нормализират тяхната дейност
 • Насърчават изхвърлянето на отпадните продукти
 • Съдържат растителни хормони, които балансират и облекчават кожните проблеми на хормонална почва
 • Влияят положително на душевното и емоционално състояние като облекчават кожните проблеми на нервна почва

Една малка част от етеричните масла, които допринасят за здрава и красива кожа:

Бензое – за силно изтощена кожа, смолата образува защитен слой и възстановява еластичността, дава топлина и защита през зимните месеци. Идеално се съчетава с какаово масло и мандарина
Здравец – заздравява кожата и капилярите, стяга кожата и подобрява нейната еластичност
Роза – съхранява младостта и свежестта на кожата, създава усещане за любов
Лайка – за чувствителна кожа, при алергии и отоци, успокоява кожата и духа
Сандалово дърво – при инфектирана кожа, подходящо за третиране на стрес и депресивни състояния
Лавандула – за проблемна и разранена кожа, изтощена и изгоряла от слънцето, предотвратява образуването на белези, за добър сън
Петигрен – за зряла кожа, за третиране на хормонални проблеми
Палисандрово дърво – за чувствителна кожа, осигурява „гръб”
Мирта – освежава тена и подобрява микроциркулацията, създава свежо настроение
Бергамот – за избистряне на тена и пигментни петна, регулира апетита
Розмарин – за вяла, сивкава кожа на пушач, подобрява кръвоснабдяването и избистря тена

Базовите масла са богати на витамин А, Е, F, С и есенциални мастни киселини. Те са близки до състава на кожата и се приемат идеално от нея. Противно на общоприетото мнение, дори най-тлъстите растителни масла не запушват порите. При склонна към омазняване кожа се предпочитат по-леки масла като лешник, макадамия и жожоба.

Какао – подхранва сухата кожа, защитава от слънчевите лъчи, подходящо при студови алергии, целулит
Карите – хидратира и регенерира кожата, подходящо при дерматит
Арган – антиоксидант с гарантиран anti-age ефект
Жожоба – восъчното масло подпомага синтеза на колаген и съединителна тъкан
Шипка – заличава стари белези, петна и стрии
Вечерна иглика – при тъмни кръгове под очите, розацея, псориазис
И много други  - масла от сусам, макадамия, авокадо, сафлорово, бадем, лешник, лен, гроздови семена.

Маслените извлеци от различни билки (не екстракти с разтворители) имат съществен принос към здравата и красива кожа.  Невен - за раздразнена кожа, жълт кантарион - за изравняване на тена, маточина - при хормонални проблеми, липа – за суха и разранена кожа, лайка - за чувствителна  кожа, арника - за проблеми с кръвоносните съдове.

И още много други съкровища от природата!
Бъдете част от нея! Бъдете БИО! Бъдете себе си!      

Още информация за био и натуралната козметика можете да намерите в Статии.