Петя Пеева, гр. Бургас 8000, GSM: 0887 634891, aromarelax@abv.bg

Основно меню

Посетете ни във Фейсбук

ПОДАРЕТЕ!!!

Инфо бюлетин

За безплатна информация за нови статии, промоции и продукти от AROMARELAX.EU, моля въведете вашето име и валиден имейл.Chocolate_rose [170x].jpg
Начало Статии ТАЛАСОТЕРАПИЯ - ЛЕЧЕНИЕ С МОРСКА ВОДА
ВНИМАНИЕ: Този сайт дава обща информация за ароматерапията и масажните терапии и не заменя консултацията със специалисти!!! Авторката не носи отговорност за проведено самолечение!!!
Печат Е-мейл
ТАЛАСОТЕРАПИЯ - ЛЕЧЕНИЕ С МОРСКА ВОДА
"ТАЛАСОС" означава на гръцки море. Таласотерапията или морелечението е изключително полезен лечебен метод за цялото тяло. Морската вода е по-богата на минерали и микроелементи от сладката. Минералите от морската вода действат благотворно на кръвообращението, обмяната на веществата, имунната система и хормоните. Ето защо тя помага на кръвообращението, проблеми с вените, заболявания на дихателните пътища, кожни болести, алергии, податливост към заразни болести. Минералите, съдържащи се в морската вода повишават устойчивостта на кожата и я правят по-гладка. Къпането в морска вода е много полезно за тялото и в много курорти у нас и в чужбина се използват вани с морска вода.
Бащата на медицината Хипократ пръв наблюдава и описва оздравителния ефект, който морската вода има върху травмираните ръце на рибари. Той започва да окуражава пациентите си да използват морската вода за лечение и намаляване на болките.
Още през 1897 г. Рене Кинтон демонстрира, че човешки бели кръвни телца продължават да живеят и виреят добре извън човешкото тяло, когато са пуснати в морска вода.

ХИМИЧЕСКИ СЪСТАВ. За да разберем истинската полза от таласотерапията трябва да знаем какво представлява морската вода. Морето съдържа минерали под формата на соли и разтворени газове. Всеки път, когато се потопим в морето ние плуваме в азот, кислород, хелий и други газове разтворени в морската вода. Тези минерали и газове ще забележите подобни на мехурчета върху мокрия ви бански или плъзгащи се по кожата като дъждовни капки.Те проникват през кожата чрез физическия механизъм осмоза. Съставките на морската вода действат на тялото по специфичен начин като оздравяват кожата при болести като екзема и псориазис и подпомагат организмът в изгаряне на мазнините. Хиляди клетъчни реакции се провеждат, докато вие се гмуркате и плувате в морето. Именно за това почивката на море е сред най-препоръчителните за укрепване на вашето здраве. Морската вода съдържа всички минерали, необходими за доброто функциониране на организма. Поморийското и бургаското солено езеро са богати на магнезий, калий, натрий, хлор, калций, бром, общо над 35 минерала.

ЛЕЧЕБЕН ЕФЕКТ. В столицата на балнеотуризма Поморие от години специалисти лекуват следните заболявания.

1. Заболявания на опорно-двигателния апарат - хронични дегенеративни и възпалителни ставни заболявания: остеоартроза, ревматоиден полиартрит, инфекциозен артрит, миалгия, лумбаго, състояния след костни фрактури, бурсит, тендовагинит и др.
2. Гинекологични заболявания, включително безплодие
3. Заболявания на мъжките полови органи - хроничен простатит, леки степени на стерилитет.
4. Заболявания на периферната нервна система - хронична невралгия, неврит, плексит, дископатия, следтравмени състояния на периферните нерви.
5. Кожни заболявания - хронична екзема, псориазис, невродермит
Допълнителни индикации са: някои заболявания на дихателните органи - хронични бронхити, ринофарингити, синузити, трахеити, леки форми на бронхиална астма, неврастении, хипертонична болест, затлъстяване, подагра, вторични анемии.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ: повишена температура, остри инфекциозни заболявания, кръвотечения, злокачествени тумори, състояния след сърдечен инфаркт, хипертонична болест ІІІ стадий, сърдечна декомпенсация, тежки заболявания на белите дробове, психични заболявания, епилепсии и др., затова при сериозни проблеми задължително се консултирайте със специалист.

ОБЩО ВЪДЕЙСТВИЕ НА МИНЕРАЛИТЕ.

• обогатяват тялото с минерали и микроелементи
• оказват релаксиращо и успокояващо въздействие, премахват напрежението и умората
• подобряват кръвообращението
• помагат при главоболие, простуда, грип, възпаление на кожата (екземи и дерматити), гъбични инфекции на краката, стомашно-чревни и бъбречни проблеми
• притежават антисептично, противовъзпалително, антиалергично, съдосвиващо, противопаразитно и противогъбично въздействие
• за профилактика на остеопорозата, в следклимактеричен период, за укрепване на имунитета и целия организъм
• оказват тонизиращо, ободряващо и болкоуспокояващо действие
• използват се при депресии, състояния на страх и стрес, психична преумора

КАЛОЛЕЧЕНИЕ.  Лиманната кал от Поморийското солено езеро (образувано след катастрофално земетресение, близо осем века преди н. е.) се използва за лечение и облекчаване на над 45 вида заболявания на опорно-двигателната, нервната и половата система на човека поради своя богат на водород, магнезий, хлор, калций, натрий и сулфати състав.
Лечебната кал представлява природно колоидно органично минерално вещество, способно да оказва лечебно въздействие върху човешкия организъм, благодарение на своята пластичност и бавно топлоотделяне, а също  така и на съдържанието на биологично активни вещества (минерали, газове, витамини, ферменти, хормони, различни цитокини и др). Калта помага в борбата с много болести и е източник на много микроелементи, нужни за здравословния живот на организма. Калните процедури се прилагат за намаляване на стреса, сваляне на излишните килограми, подмладяване на кожата и целия организъм.
Процедурите с кал имат силно изразен противовъзпалителен болкоуспокояващ ефект и подобряват обмяната на веществата в целия организъм.
Сред трудно лечимите заболявания, които се повлияват добре от калолечението са туберкулоза, муковисцидоза, хепатит, синдром на Рейно, псориазис, глаукома, склеродермия, безплодие. Има и противопоказания, така че консултирането със специалист е задължително.
Калолечението се използва за профилактика на обострянията, подмладяване и детоксикация на организма. Витамините - ключовете на нашата жизнена дейност, ще бъдат усвоени от организма само в случай, че за тяхното абсорбиране от организма има достатъчно количество макро- и микроелементи. Известно е, че най-добрата доставка на минерални соли в организма е през огромната площ на клетките на кожата, през 2000 кожни пори. Въпреки че калолечението се прилага при много алергични заболявания, все пак предварително преди началото на калните процедури се препоръчва да се направи кожна проба. След 24 часа се проверява за алергични реакции. Също така калта не се прилага на открити рани и на очите.

ГРИЖА ЗА КРАСОТАТА. Използването на богатствата на морето в козметиката води до изключителни резултати. Приложението им помага за клетъчното хранене и размножаване, тонизира съединителната тъкан и видимо забавя остаряването на кожата. Чрез водораслите и морската вода се заздравява кожната структура и се подобрява дейността на потните и мастни жлези, като по този начин се предотвратяват или регулират многобройни дерматологични смущения. Водораслите и морската вода имат следните свойства:

• стимулиращо с видимо подобрение на местното кръвообръщение, което е в основата на положителните ефекти установени при мастните натрупвания, целулита, разширените вени и наднорменото тегло
• тонизиращо със стягане на кожната тъкан и оттам с отлични резултати при предотвратяването и изглаждането на бръчките възстановяващо водното, белтъчинното, витаминно и минерално равновесие на организма
• освобождаващо токсините от човешкия организъм на ниво потни и мастни жлези
• продуктите имат добър ефект при суха, увредена, отпусната, дехидратирана, подпухнала кожа, стрии
• мазна и възпалена кожа (екземи, обриви, рани, акне)
• заздравяват кожата  и капилярите
• помагат при пърхот и косопад

Известно е благоприятното действие на минералите върху кожата: магнезият поддържа баланса и доброто състояние на кожата; цинка - стимулира обновяването на клетките и има антибактериален ефект; медта подпомага производството на колаген.

ДОМАШНА ТАЛАСОТЕРАПИЯ

Ако нямате възможност да се разходите по брега на морето, да поплувате и да вдишате свежия морския въздух, можете да приложите домашна таласотерапия с продуктите, разработени от БАН (Българска академия на науките) на базата на солите, лугата и калта, добити от поморийското и бургаското солено езеро. В тях се съдържат над 35 минерала и микроелемента, които проникват в кожата през нейните пори, достигат до нервните окончания и кръвоносната и лимфната система и стимулират защитните реакции на организма. Продуктите са подходящи при:

• разширени вени, екзема, псориазис, акне, невродермит, алергии, целулит, наднормено тегло
• ангина, синузит, бронхит, грип
• невралгия, плексит, дископатия, радикулит, артроза, артрит
• профилактика на остеопороза
• и много други проблеми

Предлагат се следните видове продукти:

• РАЗТВОРИ С ЛУГА за вана и ванички, за компреси
• МОРСКИ СОЛИ за вана и ванички
• МОКРИ КЪРПИ С ЛУГА за фрикции на тялото след баня
• ГЕЛОВЕ ЗА МАСАЖ  С ЛУГА
• ГЕЛОВЕ ЗА ЦЕЛУЛИТ С ЛУГА И ВОДОРАСЛИ:
  - действат на обмяната на веществата, като подпомагат организма в изгарянето на мазнините
  - подобряват кръвообращението и извличат излишната подкожна течност
  - укрепват кръвоносните съдове и заздравяват кожната структура
  - тонизират съединителната тъкан и правят кожата стегната и еластична
• ПИЛИНГ ГЕЛОВЕ С ЛУГА и жожоба, морска сол, кайсиеви ядки, кафе, мед и мляко Ново
  - елиминират мъртвите клетки и изчистват порите от замърсяванията
  - хидратират, освежават и защитават срещу стареене
  - подпомагат клетъчното хранене
  - подобряват дейността на потните и мастни жлези
  - освобождават от токсините
• КАЛНИ МАСКИ за лице и тяло с хума и луга
  - почистват, подхранват, омекотяват и хидратират кожата
  - минерализират, намаляват бръчките, подобряват еластичността
  - за чувствителна кожа с противовъзпалителен ефект
  - за проблемна кожа с антибактериално действие, стягат порите, регулират мастната секреция
  - антицелулитен ефект, изчистват от токсини, предпазват от стрии
• МАСАЖНИ КРЕМОВЕ за лице и тяло с какаово масло, лимон, бадем, мавруд и маслина Ново
• ХИДРАТАНТНИ МЛЕКА с ванилия, какао, мавруд и лимон Ново

Към всички продукти могат да се добавят етерични масла за засилване на ефекта.

НАСЛАДЕТЕ СЕ !!! 
 
< Предишна   Следваща >